Реклама / Ads
2| 5374 |03.01.2008 НОВИНИ

Словения де факто стана "Австрия на Балканите" и председател на ЕС

.
Една от най-младите, но за това пък най-успешни страни на ЕС пое председателството на Съюза от 1-ви януари тази година. Постигането на обща позиция по статута на Косово е един от основните акценти в близко време.
 

  От 1-ви януари Словения пое председателството на ЕС. Това се случва 15 години след като страната се еманципира от някогашната Югославска федерация и пое самостоятелен път на развитие. Словения е една от най-успешните млади членки на съюза, хвалбите по адрес на развитието й винаги са повече от критиките, а най-големите й почитатели твърдят, че тя уверено се движи по пътя на Австрия, дори границата между двете държави не се усещала, защото стандартът, чистотата и уредбата им си приличали като две капки вода. Словенците все още гонят австрийските си събратя по размер на заплатите, но предизвикват завист сред останалите бивши соц страни, защото там масово цифрите надхвърлят 1000 евро на месец.

img_4203.jpg снимка Вяра Йовева

              Словенският министър на външните работи Дмитрий Рупел представи програмата на словенското председателство на ЕС в Брюксел през следващите 6 месеца, считано от 1 януари 2008 г. Словения поставя ратифицирането на Договора за реформа на ЕС като приоритет на своето председателство. Страната е първата новоприета държава в ЕС след 2004 г. и развива първата съвместна програма на три председателства, започната от Германия и Португалия. Тази идея проработи и има за цел да осигури през следващите 18 месеца висока степен на приемственост, която е от важно значение за справянето с предизвикателствата пред съюза.

Акцентите в Словенското председателство са амбициозни, защото като задача "номер едно" е поставено постигането на обща позиция на ЕС по статута на Косово. Този проблем се очертава като основен за стабилността на Западните Балкани и от него вероятно ще зависи развитието на разширяването на Евросъюза в региона. Словенската позиция е, че е необходима " търпение и координирана позиция" за постигане на целта - независимо Косово. Словения ще работи и за бързо ратифициране на Договора на реформа на ЕС. Целта е той да бъде одобрен и да влезе в сила на 1 януари 2009 г. Унгария вече ратифицира документа чрез парламента си, предстои това да направят още 25 държави-членки, а Ирландия ще подложи договора на референдум.

Приемствеността в това отношение е видима. Португалското председателство на ЕС, започнало на 1 юли 2007 г., разработи т.нар. Reform Treaty - Договора за реформата на ЕС, така че той да бъде ратифициран от страните членки с оглед на предстоящите избори за ЕП през 2009 г. Преди това пък германското председателство работеше по проблема с европейската Конституция и интервенираше в процеса за приемане на европейския конституционен договор. Централна тема по време на това председателство беше и приемането на двете нови членки – България и Румъния – в Съюза. В този смисъл последните три председателства наистина осъществиха плавно предаване на европейската щафета.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8359 |11.12.2007 За стачкувалите училища – 4 дни пролетна ваканция, за останалите - 7 . 4| 5062 |05.12.2007 Иван Костов: Тристранната коалиция стана четиристранна . 4| 5526 |26.11.2007 Българин от втория "Титаник" останал до последно с капитана . 1| 5036 |16.11.2007 От суходолци зависи здравето на останалите софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads