Реклама / Ads
0| 3008 |02.05.2022 НОВИНИ

Сметката за парно няма да чукне 1000 лв./месец, но цената на газа ще се покачи, твърдят експерти

.
Мартин Владимиров, Евгений Кънев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно е да се определи какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически натиск. Обективно цената би трябвало да се покачи, защото цените на международните борси се покачиха. Това предупреди в ефира на Нова телевизия енергийният експерт Мартин Владимиров.
 

Въпреки тази прогноза сметката за парно няма да достигне 1000 лева на месец, смята икономистът Евгений Кънев.

 

„Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е социална политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация“, каза той.

 

Според експертите дългосрочното решение е преминаване на втечнен природен газ.

 

„През последните 3 месеца обаче правителството не направи нищо, за да осигури реална диверсификация на доставките на природен газ. Не е вярно, че от януари-февруари сме били готови за такива сценарии“, смята Владимиров, според който България е трябвало да сключи дългосрочен договор с друга компания за 2022г за доставка на природен газ.

 

На въпроса дали е било възможно газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено предварително през януари и февруари, експертите казват, че е имало такава алтернатива.

 

„Можеше да внесем и ние втечнен природен газ, с който да  запълним газохранилището, това щеше да е допълнителен разход, но поне нямаше днес да правим сделки от днес за утре, в които прозира конфликт на интереси и да сме отново 90% зависими от руския газ. Това направиха Полша, Румъния и Унгария“, обясни Владимиров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3142 |01.05.2022 Нинова като старо кречетало: Не е лидерство да вървиш срещу народа си. Позицията ми няма да се промени . 0| 4243 |01.05.2022 Премиерът в Копривщица: В думите на Каблешков няма страх от империята с огромна военна мощ . 0| 3152 |01.05.2022 Шефът на ЕСО: Спирането на газа по никакъв начин няма да повлияе на електроснабдяването . 0| 5706 |30.04.2022 Асен Василев: Няма да има скок от 35% на газа. Отношенията ни с президента са в най-ниската си точка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads