Реклама / Ads
4| 3874 |05.12.2023 НОВИНИ

Смилов очаква добри новини за Шенген още на Коледа и сглобката да издържи и след март

.
Има разминаване между реалната тежест на ДПС и претенциите им за упражняване на власт. Важни са за конституционната реформа. На практика в управлението участват от квотата на ГЕРБ. Борисов е решил да ги инкорпорира чрез себе си. Ще видим това и при регулаторите. “Сглобката” ще издържи и след март въпреки ниския рейтинг, тъй като хората не искат да ходят на избори. 
 

Това заяви пред Българското национално радио политологът Даниел Смилов.

 

Според него начинът, по който партньорите в управляващото мнозинство комуникират, ги изтощава един друг заради желанието на ГЕРБ и ДПС заедно да покажат, че без тяхно по-голямо участие в управлението някакъв начин страната не може да се управлява.

 

“Сега обаче започват да се натрупват доста позитиви от управлението такова, каквото е. Ще има добри новини преди Коледа в много посоки. Аз очаквам новина по отношение на Шенген”, заяви Смилов. 

 

Днес в Брюксел вътрешните министри на държавите в ЕС ще обсъдят напредъка на България и Румъния по отношение присъединяването им към Шенген, но въпросът няма да бъде гласуван. Австрия и Нидерландия все още са против и няма индикации те да променят решението си. Испанското председателство все още таи надежди.

 

Смилов коментира и ветото, което президентът Румен Радев наложи върху предоставянето на бронетранспортьори на Украйна. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

 

Според Смилов ветото ще бъде преодоляно в Народното събрание, но показва, че Радев очевидно има някаква друга позиция по украинската война като цяло и неговата подкрепа за Украйна е нееднозначна, а всъщност номинална - той изказва някаква подкрепа, но на практика всичките му действия са в обратна посока.

Според политологът в закона за бюджета има съществена промяна на фискалната ни политика и от постна пица на практика преминаваме към бюджетна политика, която може да доведе, от една страна, до по-голям растеж и, от друга страна - до сваляне на неравенство и повече публични разходи.

 

Смилов е на мнение, че трябва да се подходи внимателно към конституционната реформа. Днес в Народното събрание започва поредно обществено обсъждане на измененията. Според Смилов деликатните моменти са два - разделянето на ВСС на два органа и намаляване на президентската дискреция при избора на служебен кабинет. И по двата въпроса в момента има съгласие в рамките на мнозинството.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3738 |05.12.2023 Путин пак заобикаля Хага. Посещава ОАЕ и Саудитска Арабия . 0| 3858 |05.12.2023 Везенков не успя да изведе Сакраменто Кингс на полуфинал в In-Season турнира . 2| 6351 |05.12.2023 Драма в с. Маноле: Мъж уби родителите на жена си, а после се самоуби /обновена/ . 5| 5892 |05.12.2023 Гамени дрифтят в сърцето на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads