Реклама / Ads
14| 4947 |25.10.2020 НОВИНИ

София е на 10-о място по мръсен въздух в света

.
София е на 10-о място в света по мръсен въздух, според индекса за качество. Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11 ч днес сочат 49.3 µg/m³, което нарежда столицата ни в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха, съобщи БГНЕС.
 

Първото място се държи от Лахор в Пакистан, следван от Делхи, Индия, Пекин, Китай и още няколко града в Китай и Индия. От европейските градове на 9-о място преди нас е само Краков в Полша. На 11-о място след нас се нарежда Белград в Сърбия, който също е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха днес.

Най-чист е въздухът днес в Скопие, Северна Македония.

 
От сдружение "Въздух за здраве" посочват, че през последните години сме свидетели как процесите на урбанизация превърнаха съвременните градове в огромни прекомерно застроени мегаполиси, задръстени от автомобили и силно замърсен въздух, който се диша все по-трудно, и от ден на ден става все по-опасен за здравето на хората. Според Европейската агенция за околната среда именно замърсеният въздух е най-голямата заплаха за здравето на жителите в големите мегаполиси. По данни на агенцията всяка година в Европейския съюз мръсният въздух е причина за повече от 400 хил. преждевременни смъртни случаи.

 

Според изследване на Европейския алианс за здраве, публикувано през октомври т.г. в следствие на мръсния въздух, обществото ни търпи и сериозни финансови загуби. Проучването, което обхваща 30 държави и 432 европейски градове, посочва, че през 2018 г. общите социални разходи са над 166 милиарда евро, като средните разходи за щети от замърсяване на въздуха в един град се равняват на 3,9% от БВП на дадена държавата. Това предполага, че годишно всеки европеец губи над 1000 евро от своето благосъстояние, заради лошото качество на въздуха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5990 |24.10.2020 Окончателно! Затварят всички барове в София. Шумен последва столицата . 1| 4080 |23.10.2020 Спаси София: СОС гласува срещу реформа на паркирането, обричат столицата на застой . 0| 4366 |22.10.2020 Иван Таков: Няма да подкрепим втората актуализация на бюджета на София, както не подкрепихме и първата . 0| 4175 |21.10.2020 Решават дали да пуснат парното в София в края на седмицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads