Реклама / Ads
8| 7735 |04.01.2013 НОВИНИ

София чества 135 години свобода

.
Днес отбелязваме 135 години от Освобождението на София от османско владичество. С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха празненствата.
 

Именно в този храм, тъй като там на 4 януари преди 135 години се е състояла първата заупокойна литургия в памет на загиналите руски и български воини. Тази традиция беше възстановена с решение на Столичния общински съвет през 2007 г.

"Човек се ражда свободен и ако пази това чувство у себе си, животът му протича по-смислено", каза Йорданка Фандъкова след Благодарствения молебен.

Кметът на столицата поздрави софиянци с празника и припомни, че само една година след освобождението, градската управа и градският съвет решават на този ден по нов стил - 4 януари, да се отбелязва освобождението на София.

"Гордея се, че възстановихме тази традиция през 2007 г. по наше предложение и също така смятам, че е наш дълг наред с възстановяването на инфраструктурата, да възстановяваме паметниците на града, за да пазим паметта на хората", каза Фандъкова.

След молебена, под празничния звън на камбаните на храма тръгна литийното шествие към Паметника на българския опълченец. Там пред паметта на загиналите се преклониха официалните гости, сред които бяха министърът на отбраната Аню Ангелов и висши военни.

Честването на годишнината от Освобождението е организирано от Столичната община в партньорство със софийската Света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондацията "Героите на България".

Кулминацията на празника е пред паметника на българския опълченец с участието на актьора Георги Златарев, вокална формация „Юлангело" и ученици от столични училища.

Паметта на загиналите български, румънски и украински войници беше почетена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, кмета на София Йорданка Фандъкова, общински съветници и граждани.

Знеполският епископ Йоан припомни събитията отпреди 135 години. В града първо влязъл генерал Отон Раух, а след това и славният генерал Йосиф Гурко. Вълнението на софиянци било голямо - момите се пременили, свивали китки чемшир, жените се подготвили да месят, за да приготвят трапезите, а цялото духовенство тръгнало в многобройно шествие до онова славно място, където е голготата на дякон Игнатий - Васил Левски.

Шествието се спуснало по орханийския път, за да премине през храма "Света София" и да се насочи към катедралата "Свети Крал" (днешния храм "Света Неделя"), където бил отслужен благодарствен молебен.

По пътя се чували възгласи "Ура"и "Да живей".

"Най-сетне въжделенията за свобода на българите се изпълнили в този ден", каза епископ Йоан.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5617 |04.01.2013 М. Константинов: След 50 години няма да ни има . 1| 6264 |03.01.2013 Успокоение. Без промяна на местните данъци и такси в София . 8| 5606 |02.01.2013 Софиянец блокира булевард докато не възтържествува справедливостта . 8| 5387 |29.12.2012 Цветанов и Плевнелиев се гонят на пистите; Борисов-в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads