Реклама / Ads

16| 6102 |27.02.2020 НОВИНИ

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима нацисти

.
Източник: БГНЕС
Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е взел решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Евалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.

Ханс Франк, удостоен със званието „доктор хонорис кауза на правните науки“ през май 1933г., е бил личен юридически съветник Хитлер. През октомври 1939 г., става генерален губернатор на окупирана Полша и е отговорен за убийството на стотици хиляди поляци и депортирането на полските евреи. На Нюрнбергския процес е осъден на смърт чрез обесване за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

 

Бернхард Руст е удостоен със званието „доктор хонорис кауза на философските науки“ през октомври 1940 г. Преди това, като министър на науката, възпитанието и народното образование от 1934 г., уволнява 1000 университетски преподаватели (евреи, социалдемократи и др.), ограничава академичното самоуправление и въвежда националсоциалистически дух и нацисткия поздрав в училищата. От 1940 г. е групенфюрер на СА(щурмовите отряди). Самоубива се в навечерието на капитулацията на Германия.

 

Евалд Роберт Валентин фон Масов получава званието „доктор хонорис кауза на правните науки“ през май 1939 г. Той е генерал-майор от пруската армия, а по време на Балканските войни е изпратен в българския генерален щаб. През 1929 г. се запознава с Хитлер и по-късно става член на Националсоциалистическата германска работническа партия. От 1932 г. започва кариера в СС и през 1939 г. достига до СС групенфюрер и генерал-лейтенант. След смъртта му е погребан с почести от СС и е почетен с венец от Хайнрих Химлер.

 

Едуард Колрауш става „доктор хонорис кауза на правните науки“ през май 1939 г. Юрист и ректор на Хумболд университет (по това време Фридрих-Вилхелм университет) от 1932 до 1933 г. Той е един от създателите на Нюрнбергските закони, които полагат юридическата основа на антисемитската и расистката идеология на националсоциалистическата държава.

 

Отнемането на почетните звания е било предложено на ректора на Софийския университет с писмо от Леа Коен, председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. Взето е след сериозна проверка на изнесените в писмото данни и с убеждение, че авторитетът на академичното заведение не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления, се казва в съобщение на ръководството на Софийския университет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3882 |21.02.2020 Румъния отне лиценза на застрахователно дружество . 1| 3958 |20.02.2020 Кметове отнесоха солени глоби за конфликт на интереси от КПКОНПИ . 6| 3913 |12.02.2020 Около 12 хиляди лева са отнети при обира на банката в София . 8| 4307 |11.02.2020 Отнетите от Божков картини ще бъдат показани в специална зала на ”Квадрат 500”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ