Реклама / Ads
14| 6908 |23.12.2023 НОВИНИ

Софийският университет се разграничи от историка Дарина Григорова заради руска пропаганда

.
Софийският университет
Академичният съвет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се разграничи от историка проф. Дарина Григорова заради нейно интервю и тезите в него, които обслужват интересите на руската пропагандата. Позицията на университета е публикувана на сайта му и социалните мрежи.
 

Съобщението идва след като проруската партия “Възраждане” заедно с БСП и ИТН се опитаха да блокират работата на парламента в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на съветската армия. Интервюто на проф. Григорова е дадено във видео формат за сайта Поглед.инфо и е разпространено, като текст и от “Гласове”. Според тезата на Григорова разглобяващите паметника бързат и са нервни, защото контранастъплението на Украйна не върви. “След денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България. И затова бързат”, казва Григорова в интервюто.


В позицията на СУ се казва, че са получени „многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова“. Затова и Академичният съвет заявява, че се разграничава категорично от изразената от нея позиция.

„Материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма“, се казва още в позицията.

 

Според Академичния съвет е „недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната“.

 

СУ не посочва кои точно коментари на професорката осъжда, която е чест коментатор в сайта. Фактчекъри и доклади на организации, следящи разпространението на фалшиви новини и руска дезинформация, отдавна алармират за дейността на сайта Поглед.инфо. Независимите проверяващи от factcheck.bg отбелязват, че гледната точка на Кремъл е единствената, представена в сайта.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5166 |23.12.2023 Президентски почетен знак за българския контингент в KFOR . 6| 6783 |23.12.2023 Британското разузнаване: Плъхове редом до войниците на фронтовата линия в Украйна . 5| 10247 |23.12.2023 България ще плати около 12 млрд. евро за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" . 46| 13596 |23.12.2023 Грях пред Рождество: Опитайте да смените граф Игнатиев със Списаревски и защитниците на МОЧА ще ви избият зъбите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads