Реклама / Ads
0| 4108 |10.11.2017 НОВИНИ

Софийските социалисти с позиция срещу провеждането на Луковмарш

.
В последно време все по-често ставаме свидетели на надигащи се в Европа и по света прояви на нетолерантност и ксенофобия. За съжаление, България не остава встрани от подобни прояви. Нещо повече - при сформирането на управляващата коалиция в началото на годината видяхме грозни прояви на политици, които демонстративно показват снимки с фашистки жестове и се гордеят с тях в профилите си в социалните мрежи.
 
Така започва позицията на БСП - София и продължава:

А депутат от управляващата партия на Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) направи скандално изказване: "Да наречеш някого "фашист" е по-малка обида, отколкото да го наречеш "комунист".

Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни прояви на такава мракобесна идеология, каквато е "кафявата чума". А още по-малко в храма на държавността - Народното събрание.

През първата половина на 2018 година България ще поеме европейското председателство. Това означава, че през този период страната ни ще бъде лидер, който отстоява споделените ценности на Европейския съюз, сред които са толерантност и заклеймяване на екстремизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация.

На фона на всичко това за февруари 2018 година вече подготвят следващия парад на омразата Луковмарш. Проведен за първи път в София през 2003 година, той е организиран от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората световна война той е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.

Антисемитизмът, в лицето на Луков и неговите верни последователи, е в пълен противовес на светлия момент в българската история, когато България, организира успешна кампания и спира депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.

Ние, софийските социалисти, сме убедени, че e огромна грешка държавата ни да допусне провеждането на шествие с участието на поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на 20-ти век - времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори.

Ето защо Градската организация на БСП - София подкрепя позицията на Организацията на евреите в България "Шалом" и призива й към държавните институции и общинските власти в столицата да положат необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на Луковмарш в столицата през февруари 2018 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4432 |06.11.2017 Станислав Владимиров: Вотът на недоверие е тест към всички, които се заявяват като опозиция . 1| 4485 |01.11.2017 Курумбашев: Борисов иска опозиция, която не му създава проблеми, затова се меси в работата на БСП . 0| 3588 |16.10.2017 Станишев иска обща българска позиция за отбраната на ЕС . 1| 4341 |05.10.2017 Парламентът одобри доклада за националната сигурност, остра критика от опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads