Реклама / Ads
1| 3947 |05.10.2017 НОВИНИ

Парламентът одобри доклада за националната сигурност, остра критика от опозицията

.
Източник: БГНЕС
Годишният доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2016 г. бе приет от парламента със 104 гласа и 96 против. Документът определя като основен риск пред националната сигурност заплахата от терористични актове.
Докладът съдържа оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност на България в различни области. Направен е извод, че общата престъпност намалява спрямо 2015 г., като се увеличава разкриваемостта.

Регистрираните престъпления през 2016 г. са 103 773, което е намаление с около 7,4% спрямо 2015 г. Разкрити са 49 460 престъпления, като нивото на разкриваемост се е увеличило с 8,8 пункта спрямо 2015 г.

В доклада се посочва още, че „действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел за единна, свободна и мирна Европа”.

Според документа влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност.

„Основната цел на доклада е наистина да представи дейността на институциите, на изпълнителната власт в Република България, действията, които са предприети и предизвикателствата, които стоят, също и набелязаните мерки за следващия период“, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Според него коренно променилата се среда за сигурност в последните години изисква разработване на координирани политики и стратегическа и концептуална рамка за противодействие на новите заплахи включително и хибридните заплахи.

От БСП обясниха, че няма да подкрепят доклада и ще гласуват против.

Таско Ерменков от БСП призова ГЕРБ да не търсят някакво антируско влияние у нас. Той поясни, че определянето на Русия за заплаха за националната ни сигурност е един от факторите, заради които БСП ще гласува против този доклад.

„Ако БСП се разграничават от президента Радев, от думите му за евроатлантическата ориентация на страната и се изолирате от ЕС, кажете поне в каква посока трябва да се движим - към Изток или някъде другаде“, призова Цветан Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ, правителството и президента ще продължават да бъдат част от силна и обединена Европа. „За това, че БСП започва да се разграничава от Радев искам да им кажа едно – г-н Радев е избран за 5 години и трябва да го подкрепяме всички, защото е българският президент“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изказа мнение, че този доклад е страшно закъснял и това е първата заплаха на националната сигурност.

Той изтъкна, че в него липсват аналитичност в дълбочина. За да има НС оценка за състоянието на националната сигурност и въз основа на това да дадем препоръки към органите на държавната власт, е необходимо именно това, смята председателят на ДПС.

Стратегията за национална сигурност, по неговите думи, отчита нови реалности, като на преден план излиза свободата и сигурността на гражданина.

„Докладът трябва да бъде по-близо до отделния човек и неговите проблеми, но за това е нужно държавническо мислене при подреждане на приоритетите“, подчерта Карадайъ и допълни, че ДПС няма да подкрепят доклада.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4446 |28.09.2017 СЕМ одобри новия Управителен съвет на БНТ . 1| 4284 |21.09.2017 Лозан Панов: В избора на ВСС парламентът не се интересуваше от качествата на кандидатите . 2| 3566 |19.09.2017 Десните искат парламентът да накаже виновните за незаконното следене . 1| 3558 |19.09.2017 Парламентът избира шеф на НОИ
Реклама / Ads