Реклама / Ads
6| 3238 |29.04.2021 НОВИНИ

Социологът Добромир Живков: Протестният вот расте, има мобилизация в обществото

.
Добромир Живков
„Продължава тенденцията на повишаване на протестния вот, която регистрирахме на изборите и която на самите избори се реализира в значително по-голям мащаб от предварително прогнозируемия“, съобщи пред БНР данни от проучване Добромир Живков .
 

„Има много висока мобилизация в българското общество и можем да очакваме постигането на относително висока избирателна активност, сравнима с тази на 4 април“, поясни Живков.

 

Според него, вероятността през лятото да не сме в тежка Covid вълна ще отведе до урните онази част от електората на БСП, който може да не е гласувал на последните избори и добави, че "сезонът на годишните отпуски не засяга толкова избирателите на БСП и ДПС".

 

„Трябва да имаме предвид общото послание, че българската изборна система се нуждае от допълнително демократизиране, даване на възможност на повече българи да участват в изборите и да получат своето представителство“, изтъкна той в коментара си по промените в изборното законодателство и как те биха се отразили върху нагласите на избирателите.

 

Добромир Живков не очаква при отпадане на тавана за броя секции извън Европейския съюз „твърде много нарастване на вота извън ЕС“ и това по думите му няма да бъде решаващ фактор.

 

„Патриотичният вот не получи в пълния си мащаб свое представителство. В някаква степен частично това се случи през ИТН – немалка част от избирателите на предишните патриотични формации, присъствали в парламента, сега се насочи към формацията на г-н Трифонов. Патриотичният вот, фокусиран във ВМРО, изглежда под чертата, но има два месеца до изборите“, отбеляза още Живков.

Според него, шанс за присъствие в бъдещия парламент дава обединение на патриотичните формации.

 

„Няма твърде големи разочарования от това да се отиде на предсрочни избори, въпреки очакванията по-скоро да се състави кабинет, дори с кратък хоризонт на действие“, коментира Добромир Живков.

 

„Сравнението между последния месец на предишния парламент и първия месец на сегашния показва значително по-висок кредит на доверие към новото Народно събрание, заради изместването на властовия център повече към парламента“, посочи Добромир Живков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4796 |13.04.2021 Социологът Андрей Райчев: Всички се правят, че обичат Слави, защото искат да се провали . 42| 12575 |13.03.2021 Социологът Андрей Райчев: Няма да има кабинет ”Борисов 4” . 13| 4193 |15.01.2021 Социологът К. Колев се съмнява, че пръснатата опозиция ще вземе изпуснатата от ГЕРБ власт . 11| 5095 |11.12.2020 Социологът Евелина Славкова: Икономическите страхове на българина са по-големи от здравните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads