Реклама / Ads
0| 3255 |04.04.2022 НОВИНИ

„Спечелихме!“: Виктор Орбан обяви изборна победа

.
Виктор Орбан Източник: БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан обяви победата на своята партия „ФИДЕС - Унгарски граждански съюз” на проведените в неделя парламентарни избори в Унгария. „Спечелихме!” - написа той на страницата си във Фейсбук
 

Лидерът на опозицията Петер Марки-Зай, кметът на малкия град Ходмиезовашархей, призна поражението на оглавяваната от него партийна коалиция. „Ние признаваме победата на ФИДЕС“, казва той, цитиран от Telex.hu .

 

Националното избирателно бюро съобщи, след като обработи 96% от бюлетините, че ФИДЕС и техните съюзници, Християндемократите, са получили 53% от гласовете в партийните листи и са победили политическите опоненти в 88 едномандатни избирателни района. Благодарение на това те могат да разчитат на 135 от 199 места в Държавното събрание (еднокамарен парламент) на страната. Те също така ще запазят две трети конституционно мнозинство в парламента.

 

Послание към Европа


Орбан, говорейки пред поддръжници в Будапеща, каза, че ФИДЕС е спечелила „толкова голяма победа на изборите, че със сигурност ще бъде видима дори в Брюксел“. Сега Орбан ще остане министър-председател за още четири години. Той ръководи унгарското правителство в три последователни мандата от 2010 г.

 

"Целият свят може да види, че християндемократическата, консервативно-буржоазната и патриотичната политика победиха. Нека изпратим послание към Европа: това не е миналото, това е нашето общо европейско бъдеще", каза още Орбан.

 

Говорейки от открит подиум, поставен около полунощ пред столичния Whale Event Center, политикът засегна и темата за конфликта в съседна Украйна. Според информационната агенция MTI , обръщайки се към етническите унгарци, живеещи в Закарпатието, той заяви: „Дръжте се, не се страхувайте, родината е с вас."

 

По данни на Националното избирателно бюро коалиция от шест опозиционни партии, водена от Марки-Зай, печели 56 места на парламентарните избори, а националистическото движение „Нашата родина" - седем. Още едно място в унгарското Национално събрание ще отиде за представител на германското малцинство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3141 |25.03.2022 Зеленски: България е с нас. Орбан да заеме страна във войната . 0| 22926 |17.03.2022 Виктор Бакуревич, шеф на Берьозка: Бандата пирати на Путин откраднаха трилиони от петрол за сметка на народа на Русия . 0| 3112 |11.03.2022 Орбан: ЕС няма да налага санкции на руския газ или петрол . 0| 2968 |07.03.2022 Орбан подписа указ за разполагане на войници на НАТО в Унгария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads