Реклама / Ads
0| 3047 |07.02.2023 НОВИНИ

Според сеизмолога Петя Трифонова възможно е България да не бъде пряко засегната от земетресението в Турция

.
Сеизмологът доц. Петя Трифонова, която е зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН каза по Нова Нюз, че не може да се предвиди какво предстои след земетресението в Турция, тъй като структурата на земетресението с магнитуд 7.8 е достатъчно голяма, че като се пренатоварят отделни нейни части, да може да активира друга част от нея и тя да произведе това събитие.
 

Сеизмологът доц. Петя Трифонова посочи, че мощността на труса е много голяма. Земетресение с такъв магнитуд има енергиен еквивалент на водородна бомба с изригване от 130 мегатона. България е достатъчно далеч, че да не може да бъде пряко засегната от случващото се в Турция. 

 

Според  Петя Трифонова над 350 афтършока има от началото на първото земетресение: "През 5-6 минути има нов трус. Тази серия може да продължи повече от година, с тенденция за намаляване на броя и интензивността. Обикновено след такова събитие не следват силни трусове. Територията, обхваната от сеизмичната активност е два пъти по-голяма от територията на България. Активираха се почти всички участъци на структурата на Източно-анадолския разлом. Енергията, която се излъчва, натоварва съседните структури", заяви тя. И допълни, че в Турция има система за предизвестяване, но тя се активира след първите вълни, но не може да предвиди трус."

 

Петя Трифонова посочи, че събитието е страшно, а броят на жертвите ще нарасне поне двукратно: "Турция и Гърция са много сеизмични зони. У нас също не е безопасно, но ако се проектират правилно сградите, няма да има от какво да се опасяваме. Колеги от Турция са ми споделяли, че сеизмичните опасности в страната им са добре изучени, проблем е контролът на строителството. По Северно-анадолския разлом се очакваше земетресение. Там е доказано по-активната структура." Тя допълни, че в Турция в училище се обучават как да реагират при трусове.

 

Доц. Трифонова разкри, че първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да се напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3037 |06.02.2023 Изборите като мач между “Левски” и ЦСКА според Плевнелиев. Обединението с ПП било грешка за ДБ . 3| 2990 |30.01.2023 Според Румен Гечев това с ГЕРБ и ДПС не било хартиена коалиция, просто споделяли европейския опит . 6| 3576 |28.01.2023 Според Пендаровски София политизира случая с побоя над Християн Пендиков . 1| 3002 |19.01.2023 Според експерти изкуственият интелект ще има все по-ключова роля в бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads