Реклама / Ads
13| 5112 |15.05.2009 НОВИНИ

Спряха окончателно газа за Кремиковци

.
Кремиковци
Спряно е газоподаването към металургичния комбинат „Кремиковци". Това съобщи главният енергетик на комбината Николай Савов.
 







След преустановяването в тръбите имаше газ под налагане. Процедурата приключи окончателно по обяд. С това заводът за производство на кокс в комбината е безвъзвратно изгубен, информира Dariknews.bg.

В коксохимическото производство са ангажирани около 380 души, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. По думите му от тях ще се наложи да бъдат освободени около 250 души. Останалите пък ще бъдат пренасочени в други звена на комбината, а и в самия коксохимически завод ще останат на работа поне 70-80 души, допълни Банков.

Съкратените и напуснали работници от началото на годината са 960 души. От 25 април действа план за съкращаване на още 1500 души. Всички работници, изгубили работата си, ще получат обезщетения в размер на записаното в Кодекса на труда

Спирането на газоподаването на МК “Кремиковци” АД, протече безаварийно съгласно утвърдения авариен план, проследиха експерти на РИОСВ – София, съобщиха от инспекцията.

В 12.30 часа днес, беше окончателно преустановена консумацията на природен газ на площадката на комбината. Няма работещи съоръжения и инсталации. През периода на спирането, не са регистрирани превишения над ПДК на измерваните показатели на вредни вещества в атмосферния въздух. Мобилната лаборатория към ИАОС остава позиционирана и ще прави замервания и през следващите дни.

РИОСВ – София ще продължава да поддържа постоянна връзка с ръководството на комбината.

Междувременно между 400 и 1500 работници от "Кремиковци" излязоха на протестно шествие, което тръгна от комбината и завърши в столицата. Въпреки десетките полицаи на изхода на комбината, нито един автобус не беше спрян.

Шествието премина по бул. "Васил Левски" и спря пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Закратко беше спряно движението по булевардите "Дондуков" и "Васил Левски". В района се образуваха големи задръствания.

Пред сградата на МИЕ се стигна до сблъсъци с полицията. Част от металурзите събориха металните ограждения, които бяха поставени около сградата, и се опитаха да нахлуят. В резултат от тези сблъсъци бяха задържани двама от протестиращите.

Те бяха задържани за това, че са опитали да преодолеят металните заграждения в зоната на протеста и са направили опит да влязат насилствено в сградата. Впоследствие металурзите бяха отведени в Първо РУ на МВР, съобщи пресцентърът на вътрешното министерство.

За да не се стига до нови сблъсъци три редици полицаи застанаха да пазят металните заграждения.

Пред металурзите синдикалният лидер на КНСБ в комбината Васил Яначков заяви, че на разумните предложения на синдикатите и облигационерите държавата е отговорила с мълчание. "Точно когато има реално решение за комбината, се стига до спиране на газа и угасване на „Кремиковци". Това ще лиши комбината от възможността да привлече нови инвеститори", категоричен беше Яначков. Той призова управляващите поне да намерят начин да се изплатят заплатите и обезщетенията на работниците.

Впоследствие металурзите се събраха на протест пред комбината. Там те счупиха един от цветарниците пред сградата на Централното управление. Стигна се до спорове със служителите на реда. Работниците замеряха няколко пъти сградата на Цетралното управление с камъни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5017 |15.05.2009 Днес Кремиковци, утре държавата . 0| 4895 |14.05.2009 Не спряха газа на Кремиковци . 0| 4789 |14.05.2009 Край с отсрочките за Кремиковци . 4| 5339 |13.05.2009 Изтича отсрочката от 48 часа на "Кремиковци"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads