Реклама / Ads
0| 4415 |04.04.2016 НОВИНИ

Среднощно записване на първокласници

.
Среднощно записване за кандидатстване в първи клас. Така за някои родители започна подаването на документи в най-предпочитаните столични училища. Въпреки че поредността на подаване на заявления няма да играе роля, както беше в миналото, опашки от нетърпеливи родители отново имаше.
 
Записването започна сравнително нормално в повечето училища. Всяко определя само кога да започне да приема документи. Днес беше стартът за повечето от по-желаните училища. Критериите за кандидатстване се определят от педагогическия съвет на всяко училище. Основните критерии са свързани с това: дали семейството живее в близост до училището - доказва се с адресна регистрация, дали брат или сестра на кандидат-първокласника се обучават вече в това училище, дали детето е било в подготвителна група в същото училище. С приоритет са още деца със специални образователни потребности, сираци, деца на инвалиди.

Тази година първокласниците в София са над 12 200. В момента в подготвителните групи има над 13 300 деца. Но там има 6-годишни и 5-годишни. Трудно да се каже колко точно ще бъдат първокласниците в София. Защото няма как от министерството да знаят колко родители ще изпратят децата си на 6 години в първи клас. Очакванията са първокласниците в София да бъдат с около 200 повече.

Места за всички ще има, категорични са от МОН. В момента в столицата има 230 училища - държавни и частни. 6-7 от тях приемат документи онлайн. Това са основно големи училища с много кандидати. В по-крайните квартали подобни мерки не са необходими, защото децата са по-малко.

Всички родители кандидатстват в няколко училища. Казват, че това не е презастраховка, а е просто задължително в столицата. Причината - не винаги първото желание за класиране се сбъдва. Това е и причината още през 3 през нощта пред 51-во училище - традиционно желано - да се образува опашка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6898 |01.08.2015 Среднощно меле между цигани и скинхедс на Женския пазар . 2| 4677 |19.12.2014 Среднощно меле във Видин завърши с жертва и ранени полицаи . 3| 3846 |18.12.2014 Ще има срок за записване в ясли и градини в София . 1| 4634 |25.11.2014 Фандъкова каза НЕ на централизирания прием на първокласниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads