Реклама / Ads
3| 5066 |17.01.2011 НОВИНИ

СРС-та обслужват политически интереси

.
Според председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров са необходими промени в закона за специалните разузнавателни средства и механизмите за контрол на СРС-тата.
 

По думите му е обезпокоителен фактът, че темата със следенето се използва за обслужване на политически интереси.Едно копие от всеки секретен запис се пази в съда и едно в МВР. Самите записи се правят от ДАНС и служители на полицията. Според председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров системата за контрол на СРС-тата обаче не е от най-добрите.

Магистратите твърдят, че има проблеми с контрола на специалните разузнавателни средства, защото такъв в момента се осъществява само от една парламентарна комисия.За да не изтичат секретни записи, ненужните трябва да се унищожават, но това зависи от МВР и ДАНС, подчертаха магистратите.Цацаров е категоричен, че скандалите с подслушванията от последните седмици създават впечатление, че в България всеки е следен, а това далеч не е така.

"Спомнете си всичко, което носи оперативен оттенък – Лиани, Галерии, за да достигнем до днес… Тези скандали са на вълни – с тях не се преследват цели, свързани с разследвания на престъпления, а се преследват нечисти политически цели”, заяви Цацаров.

Съдиите поискаха делата, по които са използвани СРС-та, да се водят при открити врати, защото разговорите между престъпниците не са тайна, а нормално доказателство по делото.

"Покрай скандалите СРС стана мръсна дума, а това е метод, който се използва за разкриване на тежки престъпления”, подчерта Цацаров.

За 2010 година Окръжният съд е издал 1753 разрешения
за подслушване и следене на лица от Пловдив. За сравнение през 2005 година издадените разрешения са били 512.Според магистратите нарасналият брой се дължи на по-активната работа на прокуратурата. Съдиите припомниха, че разрешения за използване на специални разузнавателни средства се издават само, ако има данни за тежко престъпление, което не може да бъде разкрито.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 4715 |14.01.2011 Ив. Костов: Тезата за частни СРС-та е будалкане на общественото мнение . 0| 5094 |12.01.2011 Питат първо МВР за СРС-тата, после ДАНС и Прокуратурата . 15| 5929 |12.01.2011 Агенти на ДС - оглавяват политическите кабинетите на двама министри . 2| 5714 |12.01.2011 Исканията за използване на СРС-та са скочили два пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads