Реклама / Ads
0| 2859 |02.09.2022 НОВИНИ

ССИ: Държавата да влезе със „Златната акция“ в „Лукойл“, вместо да дава по 25 ст./л. бензин на всички

.
Източник: ССИ
 

В условията на кризата и драстичното показване на цените на горивата предлагаме държавата незабавно да встъпи в специалните права, които има по договора за приватизация на Лукойл Нефтохим – Бургас или т.нар. „Златната акция”, за която в публичното пространство информация бе дадена от тогавашния премиер Иван Костов. За това настояват от Съюза за стопанска инициатива.

 

Доц. д-р Нончо Димитров, член на УС на Съюза и представител на ССИ в работната група за разработване на мерки за справяне на високите цени с горивата, изпрати становище, съдържащо предложения, касаещи Работната група за разработване на мерки за справяне с високите цени на горивата, природния газ и електроенергията.

 

То е адресирано до заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев, Председател на Работна група за разработване на мерки за справяне с високите цени на горивата, природния газ и електроенергията.

 

„Оценяваме разговорите на добра воля между държавните институции и представители на Лукойл Нефтохим – Бургас, но приватизационния договор налага незабавно изпълнение на служебните задължения на отговорните за намеса при покачването на цените на горивата“, допълват от ССИ.

 

„Като приоритет в този момент извеждаме и улесняването на достъпа до споразумения за добиване и закупуване на електроенергия от ВЕИ. Неоспорима е ползата от ВЕИ за икономиката и екологията, а и като страна по Зелената сделка, енергийната трансформация остава цел за България дори в условията на настоящата криза.

 

Спешното предприемане на мерки за недопускането на своеобразен картел върху горивата и разследване за евентуално антиконкурентно поведение пазара е от ключово значение в момента. В допълнение към това е необходимо да се предприемат мерки за недопускане на спекула на енергийните пазари.

 

Макар и индиректно свързано с дейността на работната група препоръчваме да се трансформира помощта от 25 стотинки за литър в цената на горивата в директно подпомагане към най-уязвимите групи, като по този начин ще се прекратят и злоупотребите от търговците на горива, а това само по себе си ще успокои изкуственото завишаване на цените на същите“, се казва още в становището на доц. д-р Нончо Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3412 |01.09.2022 1-ви януари 2024 г. не е правилната дата България да влезе в еврозоната, твърди икономист . 0| 2670 |01.09.2022 „Фич“: Еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през второто полугодие . 0| 2749 |31.08.2022 Пеканов: Целта е на 1 януари 2024 да влезем в еврозоната . 0| 2837 |27.08.2022 Биков се пъчи и мъчи да внуши как „Промяната“ спъвала държавата. Кампанията е в ход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads