Реклама / Ads
0| 2245 |13.09.2024 НОВИНИ

Стачка на работниците в заводите на "Боинг" в САЩ спира производството на 737 MAX

.
Работниците от фабриките на западното крайбрежие на САЩ напуснаха работните си места рано в петък, след като категорично отхвърлиха предложен договор, като това временно спря производството на най-продавания реактивен самолет на компанията.
 

Въпросът идва в момент, когато "Боинг" вече е изправен пред сериозни проблеми с производствени забавяния и значителен дълг, съобщава "Ройтерс". Това е първата стачка от 2008 г. насам и идва, докато американски регулатори и клиенти следят отблизо компанията, след като панел на вратата на модел 737 MAX се откъсна във въздуха през януари.

 

С нарастващите предизвикателства, акциите на "Боинг" се понижиха с 4,6% в предпазарната търговия в петък, като те вече са загубили близо 38% от стойността си за годината. Новоназначеният главен изпълнителен директор, Кели Ортберг, който пое поста преди няколко седмици, предложи увеличение на заплатите с 25% за четири години – далеч под исканите от работниците 40%.

 

Около 30 000 членове на Международната асоциация на механиците и аерокосмическите работници (IAM), които работят в Сиатъл и Портланд, гласуваха с огромно мнозинство да отхвърлят договора (94,6%) и да подкрепят стачката (96%). Според Джон Холдън, водещ преговорите за синдиката, стачката е за "уважение" и "борба за бъдещето".

 

Ако стачката продължи дълго, това може да влоши финансовото състояние на "Боинг", чийто дълг вече възлиза на 60 милиарда долара. Компанията изрази готовност да продължи преговорите и заяви, че предложената сделка включва бонус за подписване и обещание за изграждане на следващия търговски самолет в района на Сиатъл.

 

Данни от Melius Research показват, че заплатите в авиационната и отбранителната индустрия са нараснали с 12% между 2018 и 2023 г., но при "Боинг" те са спаднали с 6%. Въпреки препоръката на ръководството на синдиката за приемане на договора, много работници са възмутени от липсата на годишни бонуси.

Ако стачката се проточи, това ще засегне авиокомпаниите, които зависят от доставките на самолети. Изпълнителният директор на Air India заяви, че доставките на 737 MAX вече са забавени преди стачката, а авиокомпании като Cathay Pacific и flydubai поддържат контакт с "Боинг" за графика на доставките.

Анализатори изчисляват, че 50-дневна стачка може да струва на "Боинг" между 3 и 3,5 милиарда долара загуби в паричния поток.
 
 
4o

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3644 |13.09.2024 Брокер предупреждава: Няма да може да купите имот след тази дата . 0| 2257 |13.09.2024 Канада също търси участие в AUKUS . 3| 2607 |13.09.2024 Вдовицата на загиналия подп. Терзиев : Няма ли да свалите вече тези началници на Военновъздушните сили . 12| 3007 |13.09.2024 И двамата пилоти са загинали при катастрофата със самолет L-39ZA на Граф Игнатиево /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads