Реклама / Ads
53| 5509 |17.06.2014 НОВИНИ

Станишев: Бързите избори ще разсекат Гордиевия възел на противоречията

.
Представителите на БСП и КБ отидохме на това заседание от израз на добра воля за провеждане на политически диалог между партиите в Народното събрание, защото смятаме, че има принципна разлика между консултативните съвети, проведени през 1997 и 2013 г. и този, който се проведе днес. Основната разлика е, че тогава в страната имаше остра политическа криза. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ и президент на ПЕС, пред журналисти в парламента.
 

Той припомни, че и в двата случая е имало оставка на правителствата и десетки хиляди граждани са протестирали по улиците. „Сега ситуацията е различна и основният мотив за политическите консултации, които предстоят, са резултатите от изборите за ЕП. Президентът бе подготвил два документа, които по наша преценка далеч надхвърляха правомощията на президентската институция и засягаха работата на НС, на Изпълнителната власт, което не бива да се обсъжда в такива формати и да влиза в правомощията на КСНС”, допълни той. По неговите думи това заседание ще се разглежда като старт на политическия диалог между отделните партии по няколко въпроса. „Основната констатация е, че изборите за ЕП не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки реформи, тъй като правителството на г-н Орешарски започна като правителство на малцинството без абсолютна парламентарна подкрепа и това от първия ден създаваше проблеми в неговото функциониране и в способността му да направи по-дълбоки и смели реформи”, поясни лидерът на БСП. Според него такава подкрепа от гражданите не е била получена. „Наред с това КСНС отчете, че изборите не зададоха ясна алтернатива на правителството и парламентарното мнозинство, което го подкрепя, но се съгласихме, че е необходим плавен преход към политическа стабилност”, каза той. Станишев припомни, че преди повече от седмица е имало становище на НС на БСП в подкрепа на провеждането на предсрочни избори без отлагане и лидерът на БСП е заявил, че най-доброто за страната, ако има политическа воля е необходимо изборите да бъдат проведени наистина бързо, за да се развърже Гордиевия възел на всички политически противоречия в страната  и това е било възможно да се случи до края на юли. „Това беше отказано още в деня, в който провеждахме нашето заседание. Затова се съгласихме за провеждане на консултации за произвеждане на предсрочни парламентарни избори в периода  28 септември – 12 октомври 2014 г. За определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт в следващите седмици, за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на кандидат за еврокомисар и за провеждане на едни честни избори. Защото за нас е ясно, че предсрочните избори няма да променят нещата автоматично”, категоричен е той.  

Диалог ще водим с всички парламентарни и много извънпарламентарни политически сили
Според Станишев всички партии имат своите виждания и позиции и в тези консултации, които ние ще инициираме, ще се обсъди кое е полезното и необходимото за българската държава и за хората. „Наистина има много натрупани буквално за две десетилетия проблеми, за да бъдат решени е нужна политическа воля и сила, която българските граждани на европейските избори не дадоха на действащия МС”, обясни той. Лидерът на БСП каза, че  проектодекларацията, която е била приготвена от президента, е съдържала няколко приоритета, в които се е говорило за съгласие за реформи. „Това не е работа на консултативния съвет, а на политическите сили, които ще се явят на парламентарни избори със своите визии, и второ на съдържанието на тези реформи, защото може да има много различни виждания за това какво трябва да се прави и по отношение на пенсионната реформа, на здравеопазването и въпросът е да се намери съгласие за това кое е най-доброто и да се прилага ефективно, за да върви страната напред”, допълни той. Станишев каза, че темата за кандидатурата за еврокомисар не се е обсъждала на съвета. „Задаваха се принципи, критерии и как да се обсъжда без съмнение в следващите седмици. Диалог ще водим с всички парламентарни и много извънпарламентарни политически сили, защото е важно да бъде силна кандидатура. Това не е въпрос на формално решение на действащото или служебното правителство, защото всяко едно ще бъде уязвимо, ако няма постигнато достатъчно широко съгласие”, категоричен е той.

Лидерът на БСП обясни, че оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят. „Парламентът може да не функционира, но България има и ще има правителство. Няма нито един празен ден”, заяви той. По неговите думи Орешарски е обяснил, че датата зависи от уточняването на провеждането на изборите и технологичния срок от тогава назад. „Възможни бяха избори и до края на юли, но се оказа, че никой не бърза толкова. Беше заявена позиции на други партии, че хората трябва да си починат през лятото. Затова се спряхме на тези възможни дати, не са единствените, но са най-рационалните, така че да може да се проведе нормална кампания и да се запознаят с позициите, платформите на политическите партии”, обясни социалистът.

Сергей Станишев заяви, че пътува за Брюксел и има ангажимента, който е изразил пред министър-председателите от семейството на социалистите, да предложи Мартин Шулц, който беше кандидат по време на кампанията за президент на комисията, за председател на парламентарната група на социалистите и демократите. „Като лидер на ПЕС ще го направя утре пред групата и също така имам ангажимента да участвам достатъчно активно във воденето на тези преговори за формиране на парламентарна подкрепа за бъдещия президент на ЕК на базата на принципите, които ние сме формулирали, следвайки волята на европейските граждани и с политически документ за приоритетите на комисията какво смятаме, че трябва да се промени в нейната работа като приоритети”, заключи Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7726 |17.06.2014 Станишев: Декларацията на президента бе извън правомощията на КСНС . 11| 5694 |17.06.2014 Местан: Приемаме и трите дати за избори . 37| 5721 |17.06.2014 Президентът: Избори между 28 септември и 12 октомври . 6| 4969 |17.06.2014 Оставката става ясна след дата за предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads