Реклама / Ads
2| 5748 |27.06.2007 НОВИНИ

Станишев иска оставка на заместник на МВР, Румен Петков не я дава

.
Зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков ще бъде освободен при „ремонта” на кабинета. Това заявил премиерът Сергей Станишев миналия четвъртък пред няколко журналисти от национални медии, научи „Фрогнюз” от източници в правителството. Думите му предизвикали истински фурор и колегите започнали да търсят Пенков за коментар.
 
Той се оказал извън София, но по телефона изразил учудването си, че ще трябва да се раздели с поста. „Никой не е говорил с мен, няма такова нещо! Няма нищо за писане”, бил категоричен той.
Последвали уточнения и уговорки, след което трите медии, които знаели за скандала, не публикували информация по случая. Според запознати със скандала, до Станишев били достигнали сведения, че Камен Пенков е купил имоти в столицата за милиони евро, които платил кеш. Неговата фирма „Скорпио Трейд” ООД се занимава с комисионна, спедиционна дейност в страната и чужбина, извършва сделки с интелектуална собственост, покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Точно от името на тази фирма Пенков е купувал парцели и цели сгради в столицата за милиони евро. Макар и официално да е излязъл от тази и другите си фирми като охранителната „Скорпио дистрибутинг” и „Скорпио метал”, той всъщност ръководел дейността им, твърдят запознати. До Станишев стигнали сигнали, че самият министър Румен Петков давал рамо на бизнеса на охранителната фирма на Пенков, като ходатайствал заместникът му да поемел охраната на големи обекти в страната и цели курорти.
Петков лично разговарял със Станишев по повод изявлението за освобождаване на Пенков. Какво са си казали двамата – не е ясно, но е сигурно, че засега Камен Пенков остава в МВР.
Петков и Пенков са непрофесионалисти, които правят с МВР каквото си поискат, затова и работата не върви, а бандитите им се смеят, коментират ситуацията хора от системата.
Възможно е този случай да прелее чашата на търпението и Станишев да покаже „червен” картон и на двамата, бе още по-категоричен бивш ръководен кадър на МВР и партиен активист. Според него лично Румен Петков е разговарял с главните редактори на въпросните медии да спрат публикациите за скандала.
В същото време сайтът „Медиапул” оповести, че небезизвестният бивш началник на РДВР – Пазарджик Жоро Стоицев, славещ се като близък приятел на вътрешния министър Румен Петков, е оглавил ключовата Дирекция оперативно издирване  (ДОИ). ДОИ се занимава с проследяване на лица по всички възможни начини. Дирекцията е била атакувана неведнъж публично, че събираната от нея информация  била използвана за политически цели. Неотдавна няколко нейни служители бяха уволнени, защото работели за фирми от сенчестата икономика.
Ръководителят на ДОИ  Огнян Атанасов бе пенсиониран през януари 2007 г.
Няколко часа, след като заповедта за повишението на Стоицев е била оповестена пред служителите му от зам.-министър Камен Пенков  и от Николай Николов, началник на дирекция „Човешки ресурси” в МВР, от ведомството съобщиха, че „комисар Жоро Стоицев временно ще ръководи ДОИ”. „Със заповед на министър Румен Петков от днес е прекратено временното назначаване на длъжността директор на ДОИ-МВР на Васил Илиев. Министърът подписа и заповед, с която възлага функциите по осъществяване на общото и непосредствено ръководство на дирекцията на комисар Жоро Стоицев, който е зам.-директор на дирекцията”, лаконични са от МВР. Жоро Стоицев бе заместник в дирекцията почти година, а назначаването му не бе обявявано в продължение на месеци. В крайна сметка медиите разбраха от свои източници къде работи „подалият оставка” Стоицев. Назначаването му бе крито, защото той се провали в разследването на жестокото убийство на сестрите Белнейски в Пазарджик. По-късно двама полицаи от Велинград по невнимание застреляха 68-годишния гъбар Георги Божанков. Убийството се случи, докато еврокомисарят по правосъдието и вътрешни работи Франко Фратини оценяваше високо работата на родната полиция на съвместна пресконференция с премиера Станишев. Тогава Стоицев подаде оставка. Тайно обаче Петков го назначава за зам.-шеф на ДОИ, което е истинско повишение. Това действие на министъра предизвикало остри реакции в МВР, но били заплашени да си мълчат, за да си запазят службите.
Според работещи в системата на МВР, досегашният началник на ДОИ Васил Илиев си тръгнал, защото не искал да изпълнява разпореждания, които били в нарушение на закона. Според Закона за МВР ръководителите във ведомството се назначават след конкурс. Чл. 191 ал.1 т.7 обаче съдържа вратичката „по целесъобразност”, от която се възполвал и Петков. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4894 |22.06.2007 Станишев разговаря в Брюксел за съдбата на медиците ни . 0| 5045 |21.06.2007 Европейски глави и Станишев бистрят бъдещето на конституцията . 1| 5386 |20.06.2007 Ангел Александров подаде оставка, най-сетне. Оставал обаче на работа във ВСС . 0| 6277 |16.06.2007 Станишев: Не е важна БСП, а държавата. Нека се изпокараме, но да се обединим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads