Реклама / Ads
0| 6247 |16.06.2007 НОВИНИ

Станишев: Не е важна БСП, а държавата. Нека се изпокараме, но да се обединим

.
„Дилемата днес е не дали ще оцелее БСП, а дали България ще разполага с национален потенциал, за да се развива. Ние сме наясно, че основният проблем на нашето общество е бедността“, каза лидерът на БСП Сергей Станишев при откриването на 46-ия конгрес на партията. „Вярно е, че коалиционните баланси са трудни, няма да си правя експерименти и да питам сега колко от вас искат да напу
 

Премиерът ги прекъсна с вдигане на ръка, след което заяви, че БСП е последната стабилна и истинска партия, която трябва да носи отговорност за запазването на политическите устои в страната. Станишев бе категоричен, че местните избори ще бъдат много тежки, но от тях ще зависи политическото бъдеще на страната. Капанът бил в ниската избирателна активност, която превръща хората "в заложници на активни малцинства".

 

 Stanishev.jpg  снимка Вяра Йовева

 

Пасивността на българите Станишев обясни с това, че хората нямат връзка с държавността. "Сякаш живеем в две Българии - една на хората и една на политиците", повтори той баналната истина за пропастта между двете Българии, което отново взриви залата.
„В обществото има остра криза на политическото доверие, а БСП чака отговор на измислена дилема – лява или дясна политика води“, каза още премиерът. Станишев призна, че БСП е показала, че не е в кондиция да води успешни политически битки. В същото време лидерът припомни, че има членове на БСП, които говорят и лобират за други политически сили, но не посочи имена, както всички тук очакваха. Вместо това лидерът се обърна към залата и попита: "Какво да ги правим? Да ги изключим ли? Не, няма да го направим. Но някакъв ред трябва да има".
Лидерът на БСП поиска подкрепата на 46-ия конгрес на партията за политиката на правителството и БСП, която се провежда през последните години.
Станишев заяви, че няма намерение да бяга от отговорност и да зарязва задълженията си. "Като съм се хванал на хорото, ще го играя докрая, колкото мога с всички сили", допълни той.
Очаква се по-късно конгресът да обсъди управленските си приоритети, участието в местните избори и функционирането на структурите на БСП. Форумът ще утвърди и принцип за разделение на партийните от държавните постове, както и принцип за партийната отговорност по време на предизборна кампания, които да залегнат по-късно в нов устав на партията.

“Истинска лява за мен е политиката с обществен интерес. Такава политика изповядва правителството, въпреки различията на управляващите коалиционни партньори”, посочи Станишев. По думите му лявата политика означава висок жизнен стандарт на хората. “Но не да се пръскат безразборно пари за лошо функциониращи социални системи, защото колкото и средства да се инвестират в здравеопазването, то все още е частично деформирано”, посочи Сергей Станишев. Според него – БСП е длъжна да гарантира достоен живот на тези, които не могат да успеят сами – пенсионерите, социално слабите, децата и т.н. Според Станишев лошата социална политика може да бъде простена на десницата, но няма да бъде простена на БСП. “Подложени сме на неимоверен натиск да развържем кесията”, заяви Станишев и допълни, че всеки ден се появява нови протестиращи, които искат увеличение на доходите и незабавното им изравняване с европейските. Допуснем ли обаче компромис с икономическия растеж, ни чака тежко бъдеще, бе категоричен Станишев.

В средата на мандата можеше да се мине и без конгрес, но след упреците, че водим дясна политика и управлението вреди на партията, няма как да не поискаме да се произнесе Конгресът, заяви в доклада си още лидерът на партията Сергей Станишев. Той постави поне три проблема, по които да се произнесе форумът - за кризата в политическото доверие, дилемата - лява или дясна политика води БСП и дали партията ще влезе в кондиция, за да води успешни политически състезания и битки.

Основната причина за популизма и недоверието на избирателите в политиката се състои в подозрението, че всички политики са плод на заговора на елита и вследствие  на това се повтаря българският феномен – търсене на спасител извън партиите, каквито бяха печалните случаи с Жорж Ганчев, 800-те дни на царя и новите очаквания от Бойко Борисов, подчерта червеният лидер.

Той не спести критики на народните избраници, които по думите му, демонстрират самодоволство и високомерие. Негодуванието от корупцията изисква отговор, допълни Станишев. Той заяви, че ще настоява за създаване в кратки срокове за национална агенция по сигурността, за създаването на която той говори преди две седмици.

Станишев засегна както и изпълнението на предизборните обещания на партията, така и постиженията на коалиционното правителство.

Ако трябва да се изпокараме, за да се консолидираме, нека го направим, заяви Станишев в очакване на бурна дискусия. След това допълни, че е днешният форум е своеобразен вот и няма намерение да бяга от критики и отговорност. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 443 |28.03.2024 Спипаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево" . 1| 619 |28.03.2024 Съдът върна "Евролаб" в лабораторията на "Капитан Андреево". Вътев заяви, че обжалват решението . 0| 811 |28.03.2024 Tежко въоръжени и маскирани униформени с кучета проверяват центровете за мигранти в София. Има задържан . 1| 964 |28.03.2024 АФП: В центъра на последната криза в България е бившият премиер Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads