Реклама / Ads
31| 7332 |31.08.2012 НОВИНИ

Станишев мести конгреса на ПЕС от Букурещ в Брюксел

.
Задълбочаващата се политическа криза в Румъния издърпа килимчето от Букурещ на домакинството за най-големия форум на европейските социалисти.
 

Партията на Европейските социалисти (ПЕС) ще обяви официално решението си да премести конгреса си от Букурещ в Брюксел или на друго място, заради съмненията за демократичната легитимност на румънския премиер Виктор Понта, съобщава изданието EurActiv.

Конгресът на ПЕС трябваше да се проведе в Румъния от 27 до 29 септември. Само няколко лидери на партии от ПЕС в Европа са потвърдили, че ще участват на конгреса в Букурещ. Останалите явно се въздържат от домакинството на Понта. Лично Станишев е одобрил преместването на заседанията на социалистите от Европа в Белгия и е взел "Соломоновско решение", тъй като имало противоречия между отделните партии. Според запознати, датите на форума ще останат непроменени.

Виктор Понта сам изпратил писмо на Станишев, в което предлага Букурещ да не е домакин на конгреса на ПЕС, според източници на "Медиапул". След това председателят на ПЕС обявява, че ще уважи молбата на колегата си.

В писмото си до Станишев Понта е посочил като причина “нестабилната обстановка” около собствената му партия. Той изтъкнал, че очевидно не може да обясни успехите на левицата, които били интерпретирани погрешно от някои медии. По тази причина той не искал да компрометира ПЕС и да я излага на нападки от страна на ЕНП.

Конгресът на ПЕС трябва да избере нов председател с редовен мандат от две години и половина. Единствената кандидатура засега е на Сергей Станишев, който зае временния пост на 24 ноември 2011 г. на мястото на бившия датски премиер Пол Расмусен, който бе начело на ПЕС било 8 години.

Конгресът в Букурещ щеше да се проведе в грандиозната сграда на сегашния парламент, която в миналото бе резиденция на Николае Чаушеску. Конгресната зала в Брюксел ще бъде уточнена до дни.

Отнетото домакинство на Букурещ за форума на ПЕС би било съкрушителен удар за Понта, пише „Медиапул”, позовавайки се на изданието EurActiv. При всички случаи, решението за провеждане на конгреса в друга столица, би било съчетано с обяснения, които да спасят достойнството на Понта вътре в Румъния. Това било доста трудно упражнение за секретариата на ПЕС.

Потърсен за коментар, Сергей Станишев не отговаряше на мобилния си телефон. Той, както и другите лидери на ПЕС, са на конгрес на Интернационала в Южна Африка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 103| 6893 |30.08.2012 Възход: Станишев стана вицешеф и на Социнтерна . 70| 5590 |27.08.2012 Станишев излезе най-накрая с позиция, СПИН скандалът е измислен . 43| 5085 |22.08.2012 Станишев отново: Това правителство трябва да си ходи . 36| 8305 |21.08.2012 Борисов мести Районния съд във военното НДК за 10 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads