Реклама / Ads
131| 6918 |14.10.2013 НОВИНИ

Станишев: Моята кауза е да отърся България от ГЕРБ и Борисов

.
Сергей Станишев
БСП е партия в перманентна промяна и затова оцелява. Тя усеща пулса на времето и се старае да реализира промяна. Например, в сегашната парламентарна група от 84 депутати, почти 60 са за първи път народни представители. Такава сериозна промяна в състава не е имало. БСП наистина се стреми към позитивна промяна, но предсказуема и стабилна, коментира Сергей Станишев пред ТВ7.
 

Вече 24 години се говори за промяна, но е важно каква. „Какво се оказва? ОДС беше промяната, резултатът е разпарчетосване на земята и безобразна приватизация. НДСВ също беше тотална промяна. Помня приватизацията на ЕРП-тата и БТК. И забележете коя партия беше през цялото време против всичко това - БСП, допълни Станишев. По думите му последната и голяма промяна се казва ГЕРБ и именно тя се е оказала най-лошата от всичко през целия преход.

 

Според председателя на БСП в политиката е по-важно е да имаш кауза, а неговата е „да се отърси България от модела на ГЕРБ и Борисов, който разяде институции, общество, медии и политически дебати за 4 години. Станишев изрази мнение, че промяната е започнала да се случва и показателно за това е, че няма страх в медиите и обществото.

 

„Спомнете си какво беше. Скачат лекарите и казват, че ще има протест. Реакцията е обвинението срещу лекарите в Горна Оряховица. Цялостна кампания срещу лекарското съсловие, че всички са корумпирани, разбойници и убийци на деца. Бих казал, че дори отиваме в другата крайност, когато върви един процес на препиране на гузни съвести, защото някои медии и журналисти, които 4 години слугуваха на властта, изведнъж станаха много смели, защото няма репресии. Защо се доказват сега на гърба на едно правителство и министър-председател, който е много толерантен", попита той.

 

 Друг пример, според него, е превръщането на парламента в орган, пред който правителството се отчита. „За 3 месеца Орешарски е бил по-често в НС от Борисов за 4 години. Парламентът се беше превърнал в абсолютно безполезен и безсмислен, където няма дебати и сблъсък на гледни точки", поясни Станишев. На трето място той посочи, че министър-председателят Орешарски е създал консултативен орган към МС, където е представено цялото гражданско общество, което пожелае.

 

Лидерът на БСП обясни, че същото важи и за Изборния кодекс, чийто вариант е готов с участието на десетки неправителствени организации. „Това са елементи от промяната, но тя не е цялостна и дълбока, колкото аз би искал да я видя, защото нещата трудно стават и много се е окопало статуквото в икономиката и администрацията. Само за последната година от управлението на ГЕРБ, са назначени 10 000 души в администрацията. Те са сложени там, за да са лоялни към ГЕРБ. Сега върви един процес, вярно мъчително, за връщане към нормалността в държавата, към нормалния демократичен процес. Понякога правителството на Орешарски е много по-диалогично към несъгласните с него, отколкото самите несъгласни", каза още лидерът на социалистите.

 

„Трябва да се научим да уважаваме институциите и един от големите грехове на предишното управление беше тоталното им опростачване. Всичко се сведе до една кръчмарска свада, шеги и закачки и простотия", каза Станишев. Във връзка с решението на КС по казуса „Пеевски". Лидерът на БСП даде пример с решение на КС през 1996г, когато най-силният кандидат за президент на БСП - Георги Пирински, който е бил с изключително висок рейтинг, е касиран от участие в изборите. „БСП прие това решение, защото беше решение на КС. През 2011г. масово се знае в България как бяха спечелени президентските избори от г-н Плевнелиев, с подобни бюлетини от тези в Костинброд. Тогава подадохме жалба с искане за отмяна. КС я отхвърли и ние го приехме", припомни председателят на КБ.

 

На въпрос дали има личен конфликт между него и Бойко Борисов, лидерът на БСП отговори: „Аз не мразя мой политически опонент, защото омразата е деструктивно чувство. Аз нямам такова чувство, но не приемам лъжата и манипулацията и личните атаки, като метод за правене на политика". Като пример, той посочи, че ГЕРБ са излъгали, че са спрени европейски фондове. „Хайде да видим какво можем да направим всички заедно, така че да не сме в края на периода само с 37% верифицирани разходи по европейските програми, а да бъдем много по-напред и да не загубим пари. За това сме готови да разговаряме с тях. Но това беше нагла лъжа, непочтена, само и само да се внуши на хората, че това правителство няма доверието на Брюксел", обясни Станишев. 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6589 |10.10.2013 Станишев: Мотивите на ГЕРБ за нов вот са жалки . 28| 4997 |09.10.2013 Станишев: Трима от съдиите, гласували за Пеевски, са от квотата на ГЕРБ . 20| 5468 |09.10.2013 Станишев: Правителството и МВР да вземат мерки за контрол по границата . 76| 5971 |05.10.2013 Станишев: Новата тактика на ГЕРБ е - "колкото по-зле, толкова по-добре"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads