Реклама / Ads
0| 5048 |04.04.2016 НОВИНИ

Станишев похвали журналистите за "досиетата от Панама"

.
Сергей Станишев
Лидерът на Партията на европейските социалисти и бивш премиер на България, а сега евродепутат, Сергей Станишев похвали работата на Международния консорциум на разследващите журналисти, осветлил корупцията чрез "досиетата от Панама".
 

В поредица публикации журналисти показаха документи, разкриващи съмнителни операции около президента на Русия Владимир Путин, украинския президент Петро Порошенко, бащата на британския премиер Дейвид Камерън, премиера на Исландия Сигмундур Гунлаугсон.

"Документите разкриват престъпни действия на богатите от невиждан досега мащаб. Парите, които тези хора са укривали, не им принадлежат - те е трябвало да бъдат разпределени за благото на всички", заяви Станишев, цитиран от пресслужбата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Според него те са избрали да действат лицемерно и като са си мислели, че парите им ги пазят от упреци, те са пренебрегнали отговорността си към обществото. "Днешните разкрития показват още веднъж необходимостта от това Европейският съюз да предприеме действия срещу данъчните убежища и прането на пари, нещо, за което ние, европейските социалисти, отдавна призоваваме. Правосъдието трябва да е приоритет, тъй като то ще доведе до справедливост и равенство", посочва Станишев.

Той настоява за търсене на съдебна отговорност от укривалите данъци в нарушение на закона. "Там, където (тези дейности) не са били незаконни, трябва да затегнем законодателството, за да направим така, че всеки да си плаща това, което дължи", призовава бившият премиер. Той изразява убеденост, че пакетът с мерки на Европейската комисия срещу избягването на данъци е стъпка в правилната посока към превръщането на това в реалност, но вече е по-ясно от всякога, че се нуждаем спешно от повече действия.

Днешното огласяване на документите на базираната в Панама компания "Мосак-Фонсека" показват как богати хора от целия свят са крили авоари, избягвали са данъци и са прали пари. Те съдържат детайли за над 214 хиляди офшорни юридически лица, свързани с хора в над 200 страни и територии, се припомня в съобщението на пресслужбата на ПЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4750 |27.03.2016 Сергей Станишев: Недоволството у нас нараства . 0| 4566 |26.03.2016 Сергей Станишев: БСП да покаже самочувствие и да стане алтернатива . 0| 4465 |23.03.2016 Станишев обедини европейските партии с обща декларация за атентатите в Брюксел . 12| 4343 |18.03.2016 Станишев: Борим се за цялостта на Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads