Реклама / Ads
0| 4791 |13.03.2018 НОВИНИ

Станко Станков, "Булмаркет": Причина за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока

.
Станко Станков
Министерството на транспорта плаща за своите експертизи, ние също сме платили за изготвянето на нашата. Трябва да се сложат всички експертизи на масата и да се каже: тази е по-логична от другата. Това заяви в предаването „Тази сутрин” управителят на „Булмаркет” Станко Станков.
 

Ползвали сме румънски институт за изготвяне на експертизата.  25 000 евро сме платили за нея. Под нея са се подписали 8 – 9 международно признати експерти, които не биха си сложили главата в торбата. Тяхното заключение е, че инцидентът щеше да е предизвикан от висока скорост, ако тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, каза управителят на „Булмаркет”.

 

Ето какво е установила експертизата: шестият вагон се е движил по 2 коловоза. Стрелката отклонява композицията да се движи по 4-ти коловоз. Влакът се е движил с по-голяма скорост при първата стрелка. На петата стрелка скоростта е намалена. Влакът дерайлира на шестата стрелка.  Стрелката може да не е била заключена, тъй като при нас няма обръщане на локомотиви, както трябва да се случи, ако е била заключена, обяснява Станков.

 

4 дни преди катастрофата е изпратена от НКЖИ телеграма, според която е трябвало да има ремонт на стрелките на гара Хитрино. Той обаче не е извършен.

 

Товарни влакове с опасни товари трябва да минават по прави коловози, а не да бъдат отклонявани. Повторното пускане на тока по контактната мрежа е причината за експлозията. При загазяване ток нито се включва, нито се изключва. Един от хората на гарата е знаел, че изтича газ, но електричеството е пуснато. Този човек е от НКЖИ.

 

Станко Станков смята, че има конфликт на интереси при установяване на причините, довели до трагедията в Хитрино. „Разследване от една и съща институция, може ли да бъде независимо?!, пита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6700 |07.03.2018 Антон Станков: Ако бях на мястото на д-р Димитров, щях да направя същото . 10| 8947 |24.02.2018 Експертът В. Начев: Жечо Станков ще е новият енергиен министър . 0| 5103 |23.04.2016 Д-р Станкова: Фондът за лечение е малка здравна каса . 12| 4582 |27.01.2016 Ант. Станков: В доклада едни хора клепат други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads