4|
6192
|14.04.2009
НОВИНИ
Стартира великденска проверка на хляб и козунаци
По разпореждане на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев РИОКОЗ започват проверки по спазване разпоредбите на законодателството при производството и търговията с хляб, хлебни продукти и на козунаци.
Допълнителните превантивни мерки са във връзка с предстоящите Великденски празници.
Проверката включва установяване спазването на изискванията при производство на хляб и хлебни изделия по отношение на:
- добрите хигиенни и производствени практики и системата за управление на безопасността на храните;
- Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните;
- Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храни;
- Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните.
Проверяват се предприятия за производство на хляб, хлебни изделия и козунаци, както и търговски обекти за продажбата им.
Проследява се спазването на изискванията по отношение на входящия контрол на суровини, материали и опаковки, съответствието на състава на продуктите с този определен в технологичната документация, хигиенното състояние на обектите, хигиената на персонала и др.
Проверката включва и извършването на химически анализ на взети проби от съответните продукти.
С оглед предстоящите Великденски празници, обект на специален контрол са козунаците и внимателно ще се следи и за нерегламентираното влагане на оцветители в тях.
Резултатите от проверката, която ще приключи след Великденските празници, ще бъдат анализирани и своевременно оповестени до края месеца.
Проверката включва установяване спазването на изискванията при производство на хляб и хлебни изделия по отношение на:
- добрите хигиенни и производствени практики и системата за управление на безопасността на храните;
- Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните;
- Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храни;
- Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните.
Проверяват се предприятия за производство на хляб, хлебни изделия и козунаци, както и търговски обекти за продажбата им.
Проследява се спазването на изискванията по отношение на входящия контрол на суровини, материали и опаковки, съответствието на състава на продуктите с този определен в технологичната документация, хигиенното състояние на обектите, хигиената на персонала и др.
Проверката включва и извършването на химически анализ на взети проби от съответните продукти.
С оглед предстоящите Великденски празници, обект на специален контрол са козунаците и внимателно ще се следи и за нерегламентираното влагане на оцветители в тях.
Резултатите от проверката, която ще приключи след Великденските празници, ще бъдат анализирани и своевременно оповестени до края месеца.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads