Реклама / Ads
2| 3432 |20.10.2022 НОВИНИ

Стефан Янев: Колко още да продължаваме в този дух?

.
Стефан Янев
Решението, което от вчера не можем да вземе за това кой да ръководи парламента, е показателно, че консенсусът или съгласието в тази зала се получава трудно. Това каза Стефан Янев от парламентарната трибуна, предаде Агенция ”Фокус”.
 

"Вчера при откриването на 48-ото НС всяка парламентарна група направи своята реч. В тази реч представлявайки коалиция "Български възход", аз казах, че ние сме тук, за да търсим решения в интерес на българските граждани", заяви той. 

 

"Моето наблюдение от председателските съвети е следното: първо, получи се наченките на смислен диалог или просто диалог. След това, и добрият тон от тази трибуна също беше коментиран. Да кажем, че това беше първото малко съгласие, че от тази трибуна трябва да говорим с добър тон и конструктивно. В същото време този конструктивизъм, като че липсва в тези предложения, които чуваме в момента. Не е ясно какво искаме да дискутираме – правила, критерии или избор на председател? Защото вече няколко пъти беше казано, че в продължение на тези 30 часа не можем да намерим ключът към тази врата. Направихме няколко опита в процедура по гласуване без резултат. Колко още да продължаваме в този дух?, попита Янев. 

 

Говорихме на тези председателски съвети да не се фокусираме върху процедурата, уточни той. "Имаме ли прагматично решение? Дайте да обсъдим и да гласуваме кандидатурата на господин Рашидов. Нека се обединим около една кандидатура, да дебатираме плюсовете и минусите и да гласуваме. В противен случай излиза, че малко намалихме тона, но продължаваме същия разговор от вчера. Този разговор до момента не е продуктивен. Ако не го променим, има ли шанс да излезем с решение днес?, отново зададе въпрос той. 

 

"Трябва да си призная, че като нова парламентарна група и хора с не много опит, имаше колеги от групата, които казаха – по-добре да не участваме в това, в дебатите за критерии за правила и да не гласуваме, докато не е ясно, че има съгласие. Аз тогава настоях все пак да се опитаме да намерим добрия тон, да се опитаме да участваме в усилията за диалог, за търсене на съгласие.

 

Но към този момент по-скоро вече се присъединявам към мнението на моите колеги и смятам, че участието на БВ в последващи дебати за критерии и правила е безпредметно. Ако има консенсус, ние сме готови да участваме в това. Но решение, което означава работещ парламент, който ще се опита да състави мнозинство, което да се опита да излъчи правителство", каза още Стефан Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2685 |20.10.2022 Панчугов за парламента: Колкото по-публични са разговорите, толкова повече ще затъваме в окопите . 0| 2806 |19.10.2022 Кибератака! Хакери удариха няколко български сайтове през последното денонощие . 4| 12975 |19.10.2022 Стефан Янев: Ще искаме одит за 10 -15 личности, които ни поляризират . 4| 3009 |18.10.2022 Партията на Стефан Янев решава кого да подкрепи за шеф на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads