Реклама / Ads

4| 4031 |05.07.2021 НОВИНИ

Янев пред Blick: В България няма нито политици, нито бизнесмени в затвора за корупция, макар някои да заслужават това

.
Стефан Янев Източник: стопкадър, Blick
За жалост България остава най-корумпираната страна в ЕС. В страната ни няма нито политици, нито бизнесмени в затвора за корупция, макар някои да заслужават именно това.

Това коментира служебният министър-председател на България Стефан Янев в ексклузивно интервю пред най-голямото и авторитетно швейцарско издание Blick. В разговора си пред Кристиан Дорер премиерът засегна всички най-важни теми, касаещи политическите процеси в страната, борбата с корупцията, справянето с пандемията, ваксинацията, бъдещето на ЕС и двустранните отношения между България и Швейцария.

 

"В армията има една по-специална организация, която има своите специфични цели. Има си строго определени правила, има своята етика, своя кодекс на поведение, които са обвързани с дадена мисия. В политиката е малко по-различно, там трябва да бъдеш настоятелен през цялото време, за да направиш това, което трябва да се изпълни. Трябва да се опиташ да получиш подкрепа сред политиците, хората, обществото, за да популяризираш дадено решение, докато в армията не е точно така'', казва в началото на разговора Янев.

 

Според него политиката е нещо, което трябва да бъде направено за хората, за обществения интерес, за разрешаването обществен проблем.

 

"Трябва да бъде намерен балансът измежду решенията, възможностите и фактите", добавя той.

 

Попитан какви са основните приоритети на служебното правителство, премиерът посочва, че най-отговорната задача е организацията на изборите на 11 юли, както и "плавното" управление на държавата до формирането на редовен кабинет.

 

Относно протестите през миналата година, които бяха обхванали цялата страна, Янев казва, че те показаха, че българското общество настоява да има своята демокрация и хората най-накрая разбраха, че не само имат правото да протестират, но и правото гласът им да бъде чут.

 

"Много е важно да се каже, че в онзи момент българският народ се дистанцира и от правителството, и от законодателната власт. Хората осъзнаха, че имат власт, че могат да направляват политиците, а не да ги чакат, за да видят какво ще предприемат в своите програми. Хората започнаха да осъзнават, че те трябва да бъдат водещият фактор. Партиите трябва да следват хората, а не обратното", коментира служебният министър-председател.

 

Той прогнозира, че е твърде вероятно в следващия парламент отново да влязат същите партии, които бяха част и от краткия живот на 45-ото Народно събрание.

 

"Несериозно е да се занимаваме с това кой ще бъде изчегъртван и репресиран. В миналия парламент имаше шест партии - едните бяха т.нар. партии на протеста, които се противопоставиха на старите партии, т.е. на партиите на статуквото. Поради това разделение диалогът между тях не беше никак продуктивен и вероятно това бе една от причините да не бъде сформирано правителство в рамките на предишния парламент. По данни на социологическите агенции предстоящите избори едва ли ще произведат по-различен резултат и в парламента вероятно отново ще влязат 6-7 партии и тук възниква въпросът до каква степен парламентарно представените партии ще съумеят да предотвратят това разделение, което го имаше в предишното Народно събрание. Това ще бъде от основно значение за формирането на кабинет'', споделя Янев.

 

Той очаква доста "шарен" парламент и подчерта, че, за да бъде излъчено правителство, партиите ще трябва да се коалират и да намерят баланса измежду интересите си.

 

 

"В началото на юни американското правителство приложи т.нар. закон "Магнитски" и наложи санкции на определени хора и компании в България, което е още едно доказателство, че нещата не седят добре. И ако за общностите и хората зад граница това е нещо изненадващо, то за българския народ не е така. Българите добре знаят, че корупцията е голям проблем от години и една от причините за него е, че законодателната власт не е особено ангажирана с този проблем. Според тях законодателната власт не е ни най-малко ефективна. Политиците ни не предприемат достатъчно законодателни промени. А пък хората, които са в съдебната система, не са достатъчно активни, за да изправят провинилите се пред правосъдието. По тази причина според мнозинството от българи нямаме и вкарани политици в затвора. Не казвам, че всеки политик е за затвора, но очевидно е, че има такива, тъй като има доста статии в пресата за злоупотреби и накрая... нищо. Това е голяма въпросителна, защото избухва скандал след скандал в публичното пространство, а прокуратурата не предприема абсолютно нищо, а замесените дори не стигат до съдебната зала", казва Янев.

 

Служебният премиер смята, че трябва да бъдат предприети две неща, за да се промени ситуацията.

 

"На първо място хората трябва да повярват в себе си, че са носители на промяната. Трябва да бъде изпратено ясно послание от хората към бъдещите управници, че народът има нужда от политици, които няма да са фокусирани върху собственото си благосъстояние, а такива, които да работят за общия интерес, за обществения интерес. Това е най-важното послание, което трябва да дойде от народа, а това е и моят призив към политиците. Така че, когато говорим за политика, трябва да имаме предвид такива хора, които да са уверени и да работят за обществения интерес, а не такива, които се стремят да облагодетелстват собствения си интерес'', обясни Стефан Янев.

 

Служебният премиер също така е на мнение, че трябват законодателни промени.

 

"Трябва да направим реформа, защото в продължение на толкова години говорим за реформи в законодателството и накрая реформите ни са все така неефективни. Ето защо нещо трябва да бъде направено и тази промяна трябва да започне от парламента. Той трябва да реши какви промени са нужни в отношенията между отделните власти и какви поправки трябва да бъдат нанесени, за да може съдии и прокурори да бъдат по-ефективни в работата си", обяви той.

 

"Протестите зададоха някаква насока, някакъв тренд, но истинската промяна идва от парламента, от същинските демократични институции - изпълнителна и законодателна власт", каза още Янев.

 

На въпрос за членството на страната ни в ЕС служебният премиер смята, че България е влязла в европейското семейство с "голяма надежда", но в един момент българите са останали разочаровани, виждайки, че Европа не е толкова ангажирана с корупционните практики у нас.

 

"Всички държави в ЕС малко или много следват свой дневен ред - разбира се, има общи ценности и България е една от страните, които е фокусирана върху тези общи ценности и се опитва да ги пренесе на местна почва. И тук идват парите от Европа, за които България е благодарна, но първоначално българите си мислеха, че тези пари, които ще дойдат от Европа, бидейки пари на европейските данъкоплатци, ще бъдат следени именно от тях дали се изразходват правилно. Е, нещата не излязоха точно така. Защото всяка уважаваща себе си страна, трябва да бъде отговорна за това как се изразходват средствата. В нашия случай излезе, че механизмът ни за разпределението на тези средства не е много ефективен, в резултат на което битува общественото мнение, че в доста от случаите парите от Европа не се изразходват целесъобразно. Поради тази причина виним корупцията, виним законодателната власт, виним държавните институции, виним одитните служби, които малко или много работят с Европа, обаче в същото време продължават да липсват резултати. За добро или лошо такива са фактите. Както знаете, България е част от общия механизъм по преглед на цялата законодателна и правораздавателна система и дотук официалните становища казват: "Справяте се добре". В същото време обаче българските граждани не са удовлетворени и се забелязва това противоречие спрямо обществените очаквания и това, което се вижда на неформално ниво. Според последния доклад се справяме относително добре, но хората не го усещат, коментира Янев.

 

Премиерът засегна и темата с демографската криза, която според него е едно от най-сериозните предизвикателства в страната.

 

"На индивидуално ниво хората искат да направят най-доброто за семействата си и за хората, които обичат. Всеки намира своя начин, по който да го направи. Един от тези начини е да заминеш в чужбина в търсене на по-добра работа, по-добри условия за живот за техните семейства и т.н. Тази тенденция е доста устойчива в последните десетилетия. Така на практика България изнася доста таланти в други държави, което е силно обезпокоително и това е една от причините за лошата демографска картина и ако тенденцията не се промени - до 30 години най-вероятно ще се стопим дори повече'', предупреди той.

 

Янев смята, че това е един доста съществен проблем, за който трябва да се говори и счита, че всяко едно правителство трябва да се заеме с този въпрос изключително сериозно.

 

"Какво е решението според мен? Икономиката. Защото по-голямата част от хората търсят по-добра работа, по-добри заплати, по-добри условия за семействата си. За жалост от страната мигрират предимно младите и енергични хора. Трябва да подкрепяме българския бизнес, да подкрепяме чуждестранните инвеститори, за да създадем подходящите условия", смята още Стефан Янев.

 

По темата с българския туризъм служебният премиер подчерта, че този сектор е изключително важен за страната ни.

 

"Туризмът е доста важен, а природата в България ни позволява да развиваме целогодишен туризъм. Предлагаме възможности за ски туризъм, за морски туризъм, както и за СПА. Да не забравяме и културно-историческия туризъм. Туризмът е отрасъл, в който през последните десетилетия бяха вложени доста инвестиции. Много от българските дестинации бяха развити - някои от тях доста добре, други не чак толкова, но като цяло туристическият сектор се развива доста добре и в момента единственият проблем, който трябва да разрешим, който всъщност е и най-належащият, са последствията от пандемията'', заяви Янев.

 

Относно ситуацията с коронавируса, Янев поясни, че засега нещата са спокойни и напомни, че България попада в т.нар. зелена зона, поради което туристите са "добре дошли" на почивка у нас.

 

Относно двустранните отношения между България и Швейцария Стефан Янев посочи, че те са повече от положителни.

 

"Развиват се в една доста добра практическа насока. Разбира се, винаги може да се желае повече в сферата на икономическото сътрудничество, но това така или иначе търпи постоянно развитие. Както споменах, имаме доста добри отношения, нямаме никакви конфликти, така че просто трябва да продължим по същия този път и да задълбочим сътрудничеството си в различните области", коментира служебният премиер.

 

Според Стефан Янев идеята, която продължава да се лансира за Европейски съединени щати, е по-скоро нереалистична.

 

"До известна степен отговорът на този въпрос бе даден преди около десет години, когато Договорът от Лисабон беше на масата за подписване. Тогава държавите-членки прецениха, че бъдещето на т.нар. Европейски съединени щати не е много реалистично. И аз разбирам това, защото, както споменах, националните държави са създали този Съюз, който се базира на общите ценности, но интересите са различни. Поради тази причина смятам, че такова ще е и бъдещето на ЕС, т.е. малко или повече какъвто го знаем днес. От друга страна, ако попитате българския народ, голяма част от него най-вероятно ще подкрепи идеята за Европейски съединени щати, защото през всички тези години обществените очаквания и доверие спаднаха доста към българския политически живот, така че хората биха искали да има някаква друга сила над българския парламент, но това едва ли ще се случи в следващите десетилетия. Когато започнеш да говориш за федерализация на континента, трябва да започнеш с определени инструменти, които в момента липсват. Един от тях е обща армия. Така че има доста идеи и представи относно прилагането на един общ инструментариум около създаването на обща армия, обаче военните сили са си национални'', обясни Янев.

 

На въпрос защо има толкова силен скептицизъм в страната по отношение на ваксините премиерът изтъкна, че това се дължи най-вероятно на лошото управление на кризата от предишната власт.

 

"По мое мнение основната причина да го има този скептицизъм е начинът, по който се разви кризата миналата година. Начинът, по който държавният механизъм и управлението на кризата бяха проведени, т.е. по много хаотичен начин. Разбира се, не твърдя, че имаше някакъв стриктен протокол за това как да се действа по време на кризата където и да било. Дори различните държави приложиха различни модели. Но в българския случай се появиха съмнения около двете вълни, които имахме през ноември м.г. и през март т.г. Тези две вълни бяха наистина опустошителни и сега се опитваме чрез анализи да разберем за причината - дали се дължи на лошото управление на кризата от миналата година и дали въз основа на това лошо управление пациентите бяха лишени от достъп до българската здравна система - хора с хронични заболявания и такива, които се нуждаеха от операция, защото тогава всичко се изчерпваше само с корона, корона, корона. Много болници не функционираха като обикновени болници и това е цялостната картина, която трябва да бъде анализирана и да се извлекат добри резултати, които да ни кажат каква е била причината. Смятам, че скептицизмът относно ваксинацията се основава именно на това", обясни той.

 

"Хората не вярват на медицинските власти, а започнаха да вярват на т.нар. конспиративни теории, на каквито можеш да се натъкнеш с хиляди в интернет. Има и един друг проблем, за който не разполагаме с много данни, и това е колко души са преболедували вируса, колко души са изградили естествен имунитет. Това, което правим като правителство, е да се опитаме да популяризираме ваксинационната кампания и да предупредим хората да бъдат подготвени, защото не знаем каква ще бъде следващата вълна през есента", допълни още Стефан Янев.

 

В заключение служебният премиер подчерта, че България е презапасена с достатъчно ваксини срещу COVID-19.

 

"Имаме достатъчно ваксини. Дори подготвяме дарение за някои от съседните държави, за страните от Западните Балкани, защото имаме наистина предостатъчно", завършва Стефан Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2838 |05.07.2021 Премиерът Стефан Янев ще участва в среща на върха на Берлинския процес . 7| 3648 |04.07.2021 Доналд Туск се оттегля като председател на ЕНП . 45| 6132 |04.07.2021 Тошко Йорданов: Ако вземем властта, ще предложим кабинет . 5| 3527 |04.07.2021 Заев: Ако бях предател, нямаше да има българско вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ