Реклама / Ads
2| 3239 |30.11.2022 НОВИНИ

Стои ли Путин зад мистерозното заболяване на беларуски опозиционен лидер?

.
Източник: Twitter
Беларуска опозиционна лидерка Мария Колесникова е била откарана спешно в болница след дни в "наказателна килия", според съюзниците.
 

Това се случва дни след мистериозната смърт на външния министър на Беларус Владимир Макей, който почина внезапно мигове преди ключова среща с Русия, след като обеща да не подкрепя заповедите на Путин, предава TheSun.

 

Мария беше откарана по спешност в болница в понеделник от затвор в Хомиел, югоизточна Беларус, където излежаваше 11-годишна присъда заради протестите срещу "фалшифицираните" избори, които водеше активно.

 

Отявленият активист беше откаран в реанимация и в понеделник вечерта беше опериран, като диагнозата на лекаря не е известна.

 

Нейният адвокат Владимир Пилченко каза, че тя е била настанена в затворническа килия, преди да бъде откарана в болница, но не даде подробности за нейното състояние.

 

Лидерът на Беларуското демократично движение Светлана Цихановская поиска отговори от режима.

 

„Това е изключително тревожно, Мария Колесникова е хоспитализирана в интензивно отделение по неизвестни причини“, каза тя в Twitter.

 

„Адвокатът й не беше допуснат да я види.

 

„Наскоро тя беше поставена в наказателна килия – Нуждаем се от информация за състоянието й и трябва да гарантираме, че тя получава подходяща помощ.“

Александър Колесников, бащата на Мария, каза, че тя е в тежко, но стабилно състояние.

 

Той каза, че лекарите не са споделили с него диагнозата й или други подробности за операцията.

 

Той отбеляза, че дъщеря му е изглеждала енергична и весела, когато я е посетил за последно в затвора преди около месец.

 

40-годишната Мария беше арестувана през 2021 г., след като ръководи протести срещу дискредитираното преизбиране на беларуския лидер Александър Лукашенко година по-рано.

 

На фона на безредиците в столицата Минск тя беше грабната от улицата от маскирани мъже и хвърлена в микробус.

 

Тя беше обвинена в заговор за завземане на властта, създаване на твърдолинейна организация и призоваване към действия, които застрашават сигурността на държавата.

 

През миналата година Беларус арестува десетки протестиращи в репресии срещу несъгласието след оспорваното преизбиране на Лукашенко.

 

Бившата република на Съветския съюз участва във войната на Русия в Украйна, насочвайки войските и ракетите на Путин.

 

Но сега се казва, че Лукашенко се страхува, че ще бъде следващият в заговора на Путин да контролира Беларус след мистериозната смърт на неговия колега.

 

64-годишният Владимир Макей почина само дни преди ключова среща с Путин, след като се зарече, че нацията му няма да позволи на войските на Путин да я използват за атака срещу Украйна.

 

Смята се, че Москва е била разгневена, че Лукашенко и Макей блокираха армията на Беларус да се бие активно в Украйна.

 

Докладите сочат, че той е починал от сърдечен удар, но врагът на Путин в изгнание Леонид Невзлин твърди, че това е резултат от отравяне.

 

Кремъл обаче отрече да е замесен в смъртта му.

 

Представителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви в съобщение в Telegram: „Ние сме шокирани от съобщенията за смъртта на ръководителя на външното министерство на Република Беларус Владимир Макей“.

 

"Официалните съболезнования от руското външно министерство ще бъдат публикувани в близко бъдеще."

 

Калният съюз между Русия и Беларус се избистри миналата година, когато стана ясно, че беларуски изтребител МиГ-29 е заплашил да взриви от небето самолет на Ryanair, превозващ 123 пътници, като част от заговор за арестуване на блогър, настроен против режима.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3473 |30.11.2022 BIRD срещу Telus. Или блокират ли се постове срещу войната на Путин? . 2| 2968 |29.11.2022 Столтенберг: Путин ще използва зимата като оръжие във войната . 12| 3231 |29.11.2022 Кличко: Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата . 17| 4805 |26.11.2022 Разбирам ви, каза Путин и отрони сълза. Но нали той уби досега 220 000?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads