Реклама / Ads
4| 3695 |24.08.2021 НОВИНИ

Стоил Цицелков: Първата партия се държи като тази, която искахме да сменим

.
"Има такъв народ" Източник: БГНЕС
Ходене на избори до дупка не означава, че ще се получи някакъв консенсус. В момента първата партия се държи точно като тази, която искахме да сменим.
 

Това заяви пред Българското национално радио Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. 

 

Коментарът му идва на фона на неясното политическо бъдеще у нас. След втора порция консултации при държавния глава и дни преди да бъде връчен третия мандат за съставяне на кабинет, не е съвсем ясно ще може ли да се излъчи управление в рамките на 46-тото Народно събрание. Проучвателният мандат ще бъде връчен в петък. От “Има такъв народ” категорично заявиха, че няма да подкрепят управление на която и да било партия, ГЕРБ все още са в изолация, а останалите зоват за диалог. 

 

Според Стоил Цицелков много от партиите биха подкрепили вариант за избори 2в1 наесен - президентски и предсрочни парламентарни. По думите му непопулярно би било преди вота да се дадат заявки, че формациите са готови да похарчат допълнителни 60 милиона. Това не би звучало добре пред избирателите и в този смисъл партиите не биха поели подобен непопулярен риск. 

 

Държавният глава Румен Радев пък няма интерес от избори 2в1. Причината според Цицелков при такъв сценарий президентът ще се изправи пред други силни кандидати, макар и с по-малки шансове, които ще дърпат партийни листи напред. 

 

“Ние знаем, че президентът за първия си мандат беше подкрепен от определена партия. Сега обаче той е разпознат като фаворит, като лице, от избиратели на много други партии. Състави едно служебно правителство, което среща подкрепа, тоест той вече като кандидат на изборите няма да дърпа толкова много листата на партията, която първоначално го подкрепи”, коментира още Стоил Цицелков.

 

Според него редно е отдавна да сме разбрали как избори 2в1 ще се проведат с машини. По думите му изборната администрация в момента се държи като политическите партии и вместо да администрира изборите в интерес на всички граждани, ЦИК “прехвърля отговорности и задачи“. Цицелков посочи - ако изборите са 2 в 1, това неминуемо ще промени софтуера на една машина.

 

“В администрацията вероятно ще намерят хора да свършат тази работа, понеже им се плаща. Въпросът е избирателите ще могат ли три седмици поред да си отделят по един ден да се редят на опашки в пандемична обстановка. Това е истинският проблем. Дали ще имаме някакво мнозинство, избрано само от твърди ядра, от поляризирани интереси. Със сигурност обществото ще изгуби от следващи избори”, посочи още Цицелков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3220 |20.08.2021 Янаки Стоилов: Призовавам парламента да приеме актуализацията на бюджета . 1| 3452 |18.08.2021 Стоилов: Да се изясни участвали ли са представители на охранителни структури в побоя на протестиращи . 7| 4448 |12.08.2021 Стоилов даде Висшия съдебен съвет на съд заради Гешев . 2| 4005 |06.08.2021 Адв. Дерменджиев: Летвата е висока за новия правосъден министър след Янаки Стоилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads