Реклама / Ads
10| 4019 |14.04.2020 НОВИНИ

Столтенберг: НАТО помага на съюзниците си в кризата с COVID-19

.
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Благодарение на стратегическия въздушен транспорт на НАТО са направени решаващи доставки за съюзниците, включително за България, Литва, Полша и Румъния. Чехия, Унгария, Холандия, Норвегия, Словения, Турция и Съединените щати са изпратили медицинска и финансова подкрепа на най-новия съюзник – РС Македония.
 

Това обяви във видео пресконференцията Йенс Столтенберг, който  запозна медиите с помощта, оказана от пакта през последните няколко дни.

 

По думите му Центърът за реагиране при бедствия на НАТО улесни доставката от Дания за Италия на вентилатори и полева болница до Италия, а от Германия – за Испания.

Става известно, че Турция е доставила медицински доставки на съюзници и партньори на Балканите след подобни доставки в Италия и Испания.

 

Страните от НАТО трябва да извлекат поуки от коронавирусната криза, като гледат да увеличат националните запаси от медицинско оборудване, за да избегнат прекомерното разчитане на външни доставчици, заяви Столтенберг.

 

“Трябва да разгледаме проблемите с доставките на медицинско оборудване и защитни костюми, лекарства и всякакви подобни неща. И също така да IR задаваме въпроси като: твърде зависими ли сме от производството, идващо отвън?”, каза той.

“Националната устойчивост в отговорността на НАТО”, каза той. “Всички тези проблеми – устойчивост, национална устойчивост, включително осигуряване на необходимото медицинско оборудване – ще бъдат част от процеса на научаване на уроците след тази криза.”

 

Столтенберг говори ден преди министрите на отбраната на НАТО да проведат видеоконференция, фокусирана върху последствията от пандемията.

Той каза, че разговорите ще имат за цел да засилят подкрепата между държавите-членки, по-специално чрез идентифициране на свободен капацитет в доставките и във военния транспорт, за да се снабдят с медицински съоръжения там, където е необходимо.

 

Той засегна и вероятното въздействие на коронавирусната криза върху разходите за отбрана сред страните-членки на алианса, чиито икономики се очаква да се свият, но каза, че е “твърде рано” да се пресмята сривът.

 

Във всеки случай предизвикателствата, пред които НАТО беше изправена преди кризата, не са отминали и пактът все още трябва да се справя с тях.

“Все още има терористична заплаха. В киберпространството има заплахи. И виждаме глобалното изместване на силата с възхода на Китай и виждаме по-уверена Русия”, каза Столтенберг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6064 |14.04.2020 Албена Белянова: ББР да финансира наркокартели, с парите ще подпомагат социални програми . 8| 4044 |14.04.2020 Фондът на фондовете помага на бизнеса с допълнително финансиране . 6| 4037 |08.04.2020 Изследване: Ваксина срещу туберкулоза помага срещу COVID-19? . 7| 4127 |04.04.2020 Мобилно приложение ще помага на Щаба в битката с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads