Реклама / Ads
11| 3610 |01.01.2023 НОВИНИ

Столтенберг предупреди, че войната в Украйна ще продължи дълго

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е възможно войната да продължи по-дълго от предвиденото, защото Русия няма намерение да се откаже от контрола над Украйна.
 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че ще е необходим  дългосрочен план за западната подкрепа за Украйна. Според него е възможно войната в Украйна да продължи дълго, тъй като Русия няма намерение да се откаже от основната си цел, а именно да подчини Украйна, каза Столтенберг, цитиран от БиБиСи.


Според него успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев, защото Русия е мобилизирала и попълнила военните си редици. Много от мобилизираните сега преминават обучение. Столтенберг, посочи, че всичко това подсказва, че Москва се подготвя за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива.


Столтенберг подчерта, че в сегашната ситуация Украйна има остра нужда от военна подкрепа от Запада. Според него: "Ако искаме мирният договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да й осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава."


По думите му повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази, "но ние знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле".

 

Руските атаки продължиха и през празничния период. Украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа са свалили 45 руски дрона, произведени в Иран. Сутринта Киев обяви, че най-малко двама цивилни са станали жертва на руските удари по украински градове през последния ден на 2022г., а през нощта на 1-ви януари са били ранени още 50 души. В следобеда на 1-ви януари регионалните власти на Хмелницки съобщиха, че 22-годишно момиче е починало в болница от рани, получени в резултат на обстрела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3694 |30.12.2022 Три сценария на войната в Украйна видяха експерти. Най-вероятният - Путин да загуби . 8| 3265 |28.12.2022 ООН: Около 6900 смъртни случая на цивилни в Украйна от началото на войната . 30| 5290 |28.12.2022 2022: Годината на войната . 22| 3396 |21.12.2022 Войната буксува и Шойгу предложи рязко увеличаване на армията и на наборната възраст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads