Реклама / Ads
47| 8123 |02.01.2023 НОВИНИ

Стотици руснаци убити при атака над Донецк. Недоволните в Москва растат

.
Около 400 руски войници са били убити при атака на украинската армия над окупирания от Москва Донецк. Руската страна призна за поражението, но към момента съобщената от Кремъл цифра е значително по-малка. Вече обаче се надигнаха гласове на недоволство в пределите на Руската федерация.
 

Поразено при руска атака е било общежитие, в което са се намирали войски на Москва. Общежитието се е намирало в непосредствена близост до склад за боеприпаси. Блогъри на територията на Русия вече отправят призиви за наказание на командирите, които са позволили настаняването на руските войници там.

 

Руското министерство на отбраната съобщи, че 63 войници са загинали при огнената експлозия, която унищожи временна казарма в бивш професионален колеж в Макеевка. В съобщението се посочва, че ударът е бил осъществен с четири ракети, изстреляни от произведени в САЩ ракети-носители HIMARS, като се твърди, че две ракети са били свалени. Киев каза, че броят на руските жертви е стотици, въпреки че проруски служители нарекоха това преувеличено.


Украйна не е потвърдила, че ударите са били извършени с ракети HIMARS.


Руски военни блогъри, много от които имат стотици хиляди последователи, посочиха, че огромните разрушения са резултат от съхраняване на боеприпаси в същата сграда, въпреки че командирите са били наясно, че тя е в обсега на украинските ракети. 


Игор Гиркин, бивш командир на проруските войски в Източна Украйна, който се очерта като един от най-известните руски националистически военни блогъри, посочва, че броят на загиналите е стотици. По-късно редактира публикацията, за да включи и броят на ранените в тази цифра. Според написаното от него складираните там боеприпаси и руска техника не са били прикрити. 


Гиркин е добре известен военен блогър, който ръководи подкрепяните от Русия сепаратисти, когато те окупираха големи части от Източна Украйна през 2014 г. Наскоро той беше признат за виновен в убийство за участието си в свалянето на полет MH17.


"Това, което се случи в Макеевка, е ужасно“, написа Archangel Spetznaz Z, друг руски военен блогър с повече от 700 000 последователи в Telegram.


"На кого му хрумна да настани масово персонал в една сграда, където и глупакът разбира, че и с артилерия да ударят, ще има много ранени или убити? (...) Всяка грешка си има име", допълва той. 


Признаването на Русия за десетки смъртни случаи при един инцидент беше почти безпрецедентно. Москва рядко оповестява данни за своите жертви, а когато го прави, цифрите обикновено са ниски. От Кремъл признаха за един загинал сред екипаж от стотици, когато Украйна потопи флагмана на руския флот - крайцерът Москва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5774 |02.01.2023 Журналист: 2023 г. ще покаже дали руснаците ще разберат, че стоят зад несправедлива война . 3| 3225 |26.12.2022 Експлозии в руската авиобаза Енгелс, съобщава се за трима убити . 0| 3215 |25.12.2022 Стотици богомолци се стекоха в Рилския манастир за Рождество Христово . 2| 4242 |25.12.2022 Мощна буря в САЩ, стотици хиляди са без ток, катастрофи и отменени полети /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads