Реклама / Ads
0| 2799 |24.03.2023 НОВИНИ

Свикват междуведомствена група да работи по закона за надценките на храни

.
Източник: личен архив
"Свикана е междуведомствена група, която да работи по закон за надценки на хранителните продукти и преглед на законодателството в ЕС по отношението на храните и взимане на добрите примери. Крайната цел е да вървим към изработване на закон към цените на храните".

Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните.

"Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни", обяви министърът на земеделието Явор Гечев.

 

"Министерството на земеделието направи спешно социологическо проучване, което ще бъде представено идните дни. Опитали сме се да измерим извадка общественото мнение по отношение на мнението за цените, мнението за мерките, които прилагаме и съответно как разбират българските граждани целия процес и проблемите по отношение на него", каза още министър Гечев.

 

"Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, затова свързваме двете теми", добави министърът на земеделието. 

 

От следващата седмица търговските вериги ще качват в него своите цени. Всеки потребител ще може онлайн да следи колко струват 50 хранителни продукта в различни магазини.

 

Някои продукти ще се наблюдават в два варианта - например при кашкавала ще има цени на опаковка и на витрина. Включени са 9 вида плодове и зеленчуци, но не повече, тъй като през пролетта цените се изменят рязко. Също така се наблюдават и четири суровини като пшеница, слънчоглед, мляко.

 

Цените на вносител са разделени според това откъде се внася стоката - ако е от трети държави, информацията ще идва от Агенция "Митници", а тези от ЕС - от НАП. Цените на едро се взимат от Държавна комисия "Стокови борси и тържища" от областите, в които има такива данни. Не всички области обаче имат стокови борси, а на тях не се предлагат и всички продукти, уточни икономическият министър Никола Стоянов.

 

Цените са средно претеглени на база на продадените количества, а обработката на данните се прави чрез софтуер на комисията.

 

Цените в търговската мрежа на дребно ще се събират от системата за агропазарна информация на Министерството на земеделието. 30 от най-големите търговци на дребно с оборот над 30 млн. лв. годишно ще имат възможност ежеседмично да подават информация за своите цени.

 

Те не включват промоции и ще представят най-ниската цена, която се предлага. Обмисля се тези стоки да са обозначени със стикер в магазините.

 

Припомняме, че след продължителни преговори служебният кабинет и търговските вериги си стиснаха ръцете. Така от следващата седмица всеки потребител ще може онлайн да следи цените на почти 50 хранителни продукта в различни магазини.

 

Наред с това, властта отчита спад в цените на някои хранителни продукти като краставиците, например, които само преди няколко седмици достигнаха рекордните 7 лв.

 

От стоковите борси и тържищата наблюдават спад в цените на по-голямата част от зеленчуците, но и задържане на цената на основни хранителни продукти.

Сайтът foodprice.bg се очаква да заработи около 15.30 днес.

 

Той ще съдържа:

 

цени на вносител
цени на едро
цени на дребно, наблюдавани ежеседмчично по области на страната. Обхванати са както големи вериги, така и малки търговски обекти, но без промоции.
цените на 11 основни хранителни продукта от 7 европейски държави


Информационната платформа е изградена от "Информационно обслужване".

"Платформата обединява всички институции, които имат отношение към темата. И това е инструмент не само на наблюдение, но и на съхраняване на данни, което към момента е сериозна слабост - липсват такива данни", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2723 |24.03.2023 Първо заседание на работната група за петролопровода Александруполис-Бургас . 0| 2673 |23.03.2023 Спипаха нова група мигранти на входа на София . 0| 2743 |22.03.2023 Турската полиция издирва българин за участие в наркогрупа в Одрин . 1| 3154 |19.03.2023 Върна се последната група от експедицията на Антарктида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads