Реклама / Ads
0| 4969 |28.10.2009 НОВИНИ

Свинският грип взе втора жертва

.
32-годишен мъж от Самоков е втората жертва на свинския грип в България. Той е от малцинствен произход, съобщи Тенчо Тенев – главен държавен здравен инспектор.
 

Цяла седмицът мъжът е лежал болен вкъщи със симптоми, характерни за болестта - втрисане, кашлица, адинамия. Едва в неделя, след като е бил вече в много тежко състояние – с двустранна бронхопневмония, е потърсил своя общопрактикуващ лекар. След преглед лекарят веднага го е насочил към Окръжна болница „Св. Ана” в София.

В неделя вечерта болният е бил приет с диагноза двустранна брохнопневмония и тежка дихателна неодстатъчност. Пациентът веднага е бил включен на кислород, но се е наложило той да бъде интубиран, за да мине на изкуствено дишане. След шест часа борба за живота му мъжът е починал.

Лекарите от инфекциозно отделение на Окръжна болница са взели проба при постъпването на мъжа в болницата, но диагнозата е била поставена, след като пациентът е починал, обясни Тенев. Мъжът веднага бил закаран с реанимобил в софийска болница, където починал. Той няма никаква връзка с първия починал от новия грип, който също беше от Самоков.

По думите на Тенев от събраната информация от мъжа, преди той да почине, медиците са разбрали, че първо децата му са боледували от вируса на новия грип. „Информацията, която имаме, е, че мъжът е заболял последен от семейството, но той го е изкарал най-тежко”, посочи Тенев. Той допълни, че общопрактикуващият лекар на семейството е предупреден да следи здравните показатели на близките и роднините на починалия мъж.

Първият смъртен случай от новия грипен вирус А /H1N1/ бе на 30-годишен мъж. Той почина на 30 септември в болница “Лозенец” в София, след като заради вируса получи двустранна пневмония. Той е бил наркозависим от кокаин и хероин. Вероятно това е причината за ниския имунитет и бързото развитие на вируса.

Петима ученици от училище “Пенчо Славейков” в Трявна са болни от свински грип, съобщи за Дарик д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ Габрово. От вчера в учебното заведение са прекратени занятията, а от днес вероятно във всички училища на територията на града ще бъде обявена грипна ваканция. В понеделник отсъстващите ученици в учебното заведение са били над 250, което е над 44% и това е усъмнило представителите на хигиенната инспекция. Петте проби са взети на случаен принцип. Резултатите са получени вчера. В общинската болница вече са изпратени 100 опаковки Тамифлу. Уведомен е кметът на общината, а утре ще се проведе извънредно заседание на щаба за борба с грипа. От РИОКОЗ призовават гражданите да запазят спокойствие и да спазват добра лична хигиена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4781 |26.10.2009 Окръжен прокурор “жертва” на плевенския Красьо . 3| 4699 |21.10.2009 Свинският грип коси младите; зарази се и пуйка . 2| 6670 |30.09.2009 Свинският грип взе първата си жертва в България . 0| 6620 |28.07.2009 Пак катастрофа с жертва по магистрала Тракия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads