Реклама / Ads
0| 2516 |28.11.2023 НОВИНИ

СЗО: Повече хора може да умрат в Ивицата Газа от болести, отколкото от бомбардировките

.
Източник: БГНЕС
Повече хора може да умрат в Ивицата Газа от болести, отколкото от бомбардировките, ако здравната система в палестинската територия не бъде възстановена. Това заяви днес говорител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.
 

Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че в резултат на бомбардировките в Газа е потвърдена смъртта на повече от 15 000 души, като около 40 % от тях са деца. Съществуват обаче опасения, че още много хора са загинали под руините.

 

"В крайна сметка ще видим, че повече хора умират от болести, отколкото от бомбардировките, ако не сме в състояние да направим отново функционираща тази здравна система", посочи Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

 

Тя алармира за ръст на броя на огнищата на инфекциозните заболявания, особено диарийните.

 

Позовавайки се на доклад на ООН за условията на живот на разселените жители в северната част на Ивицата Газа, Харис отбеляза: "Там няма лекарства, няма ваксинации, няма достъп до безопасна вода и хигиена, нито храна. Видяхме много голям брой случаи на диария сред бебетата."

 

Тя определи случилото се с болницата "Аш Шифа" в северната част на Ивицата Газа като трагедия и изрази загриженост за задържането от израелските въоръжени сили на хора от нейния медицински персонал, които са били част от евакуационен конвой на СЗО.

 

Джеймс Елдър, говорител на Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ), коментира пред журналисти чрез видеовръзка, че лечебните заведения в Газа са пълни с деца с рани, получени при военни действия, и с гастроентерит от пиене на мръсна вода.

 

"Срещнах много родители. Те знаят точно от какво имат нужда децата им. Нямат достъп до безопасна вода и това ги осакатява", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2589 |28.11.2023 Бюджетът на НЗОК за 2024 г. не бе приет от депутатите на здравна комисия . 1| 3201 |28.11.2023 Най-страшните лавини в България - 11 загинали на Мальовица през 1956 г., пометена е хижа "Безбог" в Пирин . 18| 6434 |28.11.2023 Московски учител написа на черната дъска „Слава на Украйна. Смърт на руските идиоти!" Полицията го прибра . 12| 11649 |28.11.2023 Левон Хампарцумян за ФрогНюз: Около поземления фонд говорим за буря в чаша вода. Президентът търси слаби места на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads