Реклама / Ads
2| 2363 |11.07.2023 НОВИНИ

Тагарев ще участва в Срещата на върха на НАТО

.
Източник: личен архив
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли като част от делегацията, водена от министър-председателя на Република България академик Николай Денков.

Срещата на върха се провежда в критичен момент за трансатлантическата сигурност. Във Вилнюс ще бъдат предприети следващи стъпки, които да надградят решенията, свързани с адаптацията на Алианса и засилването на възпиращия и отбранителен потенциал.

 

Очаква се да бъдат взети и ключови решения по издигане на политическите отношения НАТО-Украйна на ново стратегическо ниво и продължаване на практическата подкрепа за страната.

 

Форумът ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на засилването на потенциала на Алианса и политическата и практическа подкрепа за Украйна. Централно място в дневния ред ще заеме и въпросът за приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2 % от БВП ще бъде минимална основа, а не таван.

 

Срещата ще продължи с паралелни работни заседания във формат "министри на външните работи“ и "министри на отбраната“. Министър Тагарев ще обсъди със своите колеги ключови въпроси, свързани със засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

 

През втория ден от форума ще се проведе работна сесия във формат "държавни и правителствени ръководители“ с участието на Швеция, Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и ЕС, на която ще бъде обсъдена глобалната среда за сигурност и засилването на сътрудничество със сходно мислещите партньори.

 

Срещата на върха ще завърши с учредително заседание на трансформираната и надградена в Съвет НАТО – Украйна досега съществуваща Комисия НАТО – Украйна. Форумът ще даде възможност на страните-членки и Украйна да обсъдят въпроси на сигурността като равни партньори, което е свидетелство за издигането на политическите отношения на ново стратегическо ниво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2464 |11.07.2023 На фокус в срещата на върха на НАТО във Вилнюс: Ще бъде ли открехната вратата за бъдещо членство на Украйна? . 8| 2397 |10.07.2023 Министър Тагарев ще участва в срещата на върха на НАТО . 4| 2570 |10.07.2023 Тодор Тагарев се срещна с посланика на Полша Н. Пр. Мачей Шимански . 12| 3556 |10.07.2023 Радев за срещата със Зеленски: Надявам се за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани с мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads