Реклама / Ads
1| 2151 |30.09.2024 НОВИНИ

Тайван в готовност за тайфуна „Кратон": Очакват се разрушителни ветрове и евакуации

.
Източник: pixabay
Тайван издаде предупреждение в понеделник преди пристигането на тайфуна „Кратон", който се е засилил до еквивалента на ураган от категория 4 и се очаква да премине през гъсто населеното западно крайбрежие, носейки проливни дъждове и силни ветрове.
 

Тайван редовно е ударен от тайфуни, но обикновено те достигат до планинското и рядко населено източно крайбрежие, обърнато към Тихия океан, съобщи Ройтерс,

 

„Кратон" се прогнозира да удари големия пристанищен град Гаосюн в сряда следобед, след което ще премине през центъра на Тайван на североизток и ще излезе в Източнокитайско море, според Централната метеорологична администрация (CWA). Тайфунът се е засилил до еквивалент на ураган от категория 4, със силни ветрове над 210 км/ч в близост до центъра му, съобщи Tropical Storm Risk.

 

"Въздействието става все по-голямо", заяви метеорологът от CWA Джийн Хуанг, като подчерта заплахите за югозападната част на Тайван и добави, че е "рядко" толкова силен тайфун да удари директно западните равнини на острова. "Това е първият в историята тайфун с такова движение и интензивност", каза той.

 

Хуанг предупреди жителите да се подготвят за екстремни ветрове, над 150 км/ч. Кметът на Гаосюн, Чен Чи-май, каза пред репортери, че градът трябва да бъде подготвен за унищожителна буря, добавяйки, че досега 1690 души са евакуирани от опасни зони.

 

"Накратко, траекторията на тайфуна „Кратон' може да причини голямо бедствие в Гаосюн, а в планинските райони има много висок риск от бедствия", заяви той.

 

Тайванските власти съобщиха, че повече от 1000 гумени лодки и 15 000 войници са в готовност в целия Тайван, включително по източното крайбрежие, където през следващите дни се очакват до 1,3 метра дъжд.

 

"Всички военни болници са сформирали спешни медицински екипи и са готови да окажат помощ по всяко време", заяви говорителят на Министерството на отбраната Сун Ли-фан.

 

Вече са отменени корабните връзки към отдалечените острови на Тайван и някои вътрешни полети са прекъснати. Железопътната линия, свързваща южната част на Тайван с източното крайбрежие, спря да функционира в понеделник следобед, въпреки че други услуги, включително високоскоростната железница север-юг, продължиха да работят нормално, съобщиха от Министерството на транспорта.

 

 

Превод и редакция: Frognews 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2177 |30.09.2024 „Софийска вода“  представи резултати от кампанията си за проверка на случаи с високо общо потребление пред домоуправители . 4| 2345 |30.09.2024 Васил Велев, АИКБ: Има много индикации за посивяване на бизнеса в България . 1| 2147 |30.09.2024 Правителственият самолет лети към Бейрут . 17| 3185 |30.09.2024 Руски историк: Синове на Сталин, Хрушчов, Кайтел и Дьониц загиват на фронта. Тези на "Колективния Путин" се возят на яхти и развличат на Лазурния бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads