Реклама / Ads
2| 4065 |13.09.2017 НОВИНИ

Такса отпадъци да е на база количество смет, искат депутати

.
Размерът на таксата за битови отпадъци да бъде определяна главно на основа количеството битови отпадъци, предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерския съвет. Парламентът одобри текстовете на първо четене със 112 гласа ”за” - ГЕРБ и ”Обединени патриоти”, 38 - ”против” и 33-ма въздържали се.

В момента тя се изчислява въз основа на данъчната оценка на имота, без да се обвързва с реално генерираното количество на отпадъците.

 

Предвижда се размерът на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице да се определя като разходите за сметка на таксата за битови отпадъци за текущата година от план-сметката се разпределят на база на приетите от общинските съвети основи.

 

Използването на основи, различни от количеството битови отпадъци, ще бъде поставяно под условие и изборът следва да е допълнително мотивиран, е записал вносителят, уточни БТА.

 

С промените се въвежда принципът "замърсителят плаща" като мярка за стимулиране на разделното събиране, рециклирането и компостирането на отпадъци и едновременно с това е финансов стимул както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците, е записано в мотивите.

 

С предлаганите промени се постига ясно дефиниране на услугите, за предоставянето на които общините събират таксата. Те са - събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране; третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации; поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината.

 

Законопроектът предвижда и по-ясно дефиниране на разходите, които е допустимо да бъдат включени при определяне размера на таксата, посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обясни, че една от целите е справедливото разпределение на таксата за битовите отпадъци. И даде следните цифри - от 2010 г. до 2015 г. приходите от такса битови отпадъци са се увеличили от над 400 млн. на над 500 млн лв., в същото време се отчита намаление на генерираните отпадъци т.е. някъде, по думите й, има бъг в системата. С промените ще се сложи край на това, подчерта Стоянова.

 

Според други данни, цитирани от нея, по рециклиране на опаковки сме на средните нива на ЕС, но по компостиране на отпадъците сме на последно място.

 

План-сметката ще е унифицирана, регламентира още проектът. За прозрачност при определянето на разходите по нея е предложен ред за провеждането на обществено обсъждане преди одобряването, както и публикуване на обобщените данни от нея на интернет страниците на общините и на Националното сдружение на общините в Република България - на годишна база.

 

С цел прозрачност и информираност на задължените лица е предложено проектът на решение за приемане на конкретните основи и проектът на доклад на вносителя преди внасянето им за разглеждане на заседание на общинския съвет да се публикуват на интернет страницата на общината за обществено обсъждане.

 

Кметове предупреждават, че ще се вдигне такса смет, в някои села до 10 пъти, обещавате данъци и такси да не се увеличават, оспори текстове от проекта Дора Янкова от левицата. Тя подчерта, че големият проблем, от чисто политическа гледна точка, ще бъде за управляващото мнозинство, особено на следващите местни избори, защото ще има много недоволни. Усещал се и политически анонс за коренно различно организиране на сметоизвозването в отделните градове и села. Давам си сметка, че силно ви притиска бизнесът, коментира също Янкова. Тя припомни и, че повечето общини нямат пари за сепариращи инсталации.

 

Бизнесът отдавна е спрял да ни притиска, защото той си плаща чрез договорите за съдовете, които ползва, разясни в отговор Менда Стоянова и това, според нея, е повлияло и на съотношението, в което фирмите и гражданите заплащат таксата.

 

Танер Али /ДПС/ поиска минимум с година отлагане приемането на закона, тъй като общините са специфични сами за себе си. По думите му, най-малките общини ще плащат най-много за транспортиране на отпадъците, тъй като са най-далеч от сепариращите инсталации. От ДПС предложиха националното сдружение на общините да изработи чиста методика за класификация на общините, както при европроектите.

 

Предварителното третиране, рециклирането на отпадъците, трябва да бъде прилагано, за да намали количеството депонирани отпадъци, този законопроект е един от стимулите за това, защити промените председателят на комисията по околна среда Ивелина Василева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4189 |01.09.2017 Опасни отпадъци се съхраняват на метри от жилищни сгради в Панагюрище . 1| 4514 |27.08.2017 ИДИЛ може да направи база в Босна, предрече чешкият президент . 1| 5377 |12.08.2017 Нов хит от заведенията по морето: Въвели такса ”празна чиния” и ”тирбушон” . 0| 4146 |11.08.2017 Камион за отпадъци прегази петима души в кола до Щутгарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads