Реклама / Ads
2| 5782 |30.08.2010 НОВИНИ

Таксита с SMS ще търсят деца

.
Шофьори на таксита и автобуси от градския транспорт ще се включват в издирването на изчезнали деца по горещи следи.
 

До час след подадения сигнал за липсващ малчуган те ще получават с кратко мобилно съобщение снимка и подробно описание на детето
, пише днес 24 часа. Експерти от МВР обсъждат как да бъде въведен този нов метод за подпомагане на издирването, който се прилага от няколко години в Германия. Идеята е шофьорите да се включват по желание в тази инициатива, като записват данните си на специален телефон. “Дори само едно изчезнало дете или възрастен да бъде намерен по този начин, това ще е огромен успех. Смятаме, че ефект ще има, защото в първите часове всеки сигнал е много ценен”, категоричен е шефът на сектор “Издирване” в Криминална полиция главен инспектор Захария Стоянов.

Таксиджии и шофьори на автобуси ще получават кратки съобщения със снимки на изчезнали деца и докато се движат по маршрутите си,
ще помагат на полицията да ги издирва по горещи следи. В момента експерти от вътрешното министерство обсъждат как да се приложи този нов метод на допълнително издирване, който се практикува в Германия от няколко години. Идеята е шофьорите да се включватпо желание в тази инициатива, като се обаждат на специален телефон и записват данните си. После за по-малко от час след като е получен сигнал в полицията за изчезнало дете, описанието и снимката му автоматично ще бъдат изпращани като кратко съобщение на мобилните телефони на шофьорите.

"Това ще ни даде много по-голяма човешка сила в първите часове, когато вероятността да открием изчезналото дете живо и здраво са най-големи"
, обяснява шефът на сектор "Издирване" в Криминална полиция главен инспектор Захария Стоянов. Той съобщи, че български експерти, които се занимават с търсене на изчезнали хора, вече са имали среща с германски колеги и дори обсъждали ефективността от това допълнително издирване чрез таксиджии и автобусни шофьори. "Дори само едно изчезнало дете или възрастен да бъде намерен по този начин, това ще е огромен успех. Освен това ще направи по-социалноотговорна цяла гилдия, която така или иначе у нас е много задружна", категоричен е главен инспектор Стоянов.

Ако бъде одобрена новата инициатива на МВР, в нея трябва да се включат мобилните оператори, които да предоставят телефон за записване на шофьорите, желаещи да помагат в издирването на деца. А после и да има техническа възможност за бързо изпращане на есемеси, обясняват експертите. Идеята е първоначално това допълнително издирване да се прави за малолетни и непълнолетни, но ако се окаже успешно, може да се прилага и при възрастните хора особено зазагубили се възрастни хора, които често заради деменция или други болести се лутат из градските улици понякога с дни, смятат в МВР.

Поне 30 деца и пълнолетни българи са били обявявани всеки ден за издирване от началото на 2010 г., сочи полицейската статистика. Почти всички са били намирани. 65 деца към днешна дата се водят безследно изчезнали, 920 пък са пълнолетните граждани, които липсват. Всички тези хора са били обявени за издирване от близките си в последните 20 г. Толкова е минималният срок, в който се търси изчезнал човек в България. Процедурата на издирване у нас винаги се започва с подаване на сигнал до полицията.

"Когато се получи материал за издирване на лице, той веднага се въвежда в общата система на МВР за търсени лица. Щом бъде вкаран в тази база данни, където и да бъдат проверени част от данните му като ЕГН
, то веднага излиза като обявено за издирване", разясняват издирвачите. Ако има някаква информация, която да ни насочва, че има опасност за напускане на страната, ние допълнително уведомяваме граничните пунктове, допълва инспектор Стоянов.

За да се публикува снимката на изчезнал човек в медиите, трябва задължително да се вземе разрешение от близките. Ако те не са съгласни на публично обявяване, то не може да стане
. "За съжаление не са много случаите на публикуване на снимки в телевизии и вестници, защото в повече от половината случаи близките не искат да се обявява публично за изчезналия", коментират експертите. Обяснението, което роднините дават, е, че не искат да се разчува, защото често се срамуват какво ще кажат другите. "Ние сме се чудили не е ли по-важно за тях да намерят своя близък от това какво ще говорят комшиите им, но такова е решението на хората и ние се съобразяваме", обясняват издирвачите. На много места по районните управления има закачени табла с изчезнали хора. Когато специалистите преценят, се изготвят и специални съобщения, които се разпращат до всяко районно и полицаите там се запознават със случая на оперативка. Когата става дума за деца, снимките им се окачват в патрулките.

"В графата "безследно изчезнал" влиза всеки човек, за когото при провеждането на нашите издирвателни мероприятия установяваме, че няма никави данни за него", разяснява категориите в издирването инспектор Стоянов. Той отчита като един от най-големите успехи от превантивната работа рязкото намаление на напусналите дома си тийнейджъри. От началото на 2010 г. избягалите от семейството ученици са 5 пъти по-малко. Най-сериозният проблем при търсенето на загубени малчугани пък е незаинтересоваността на повечето граждани, които дори и да видят някое дете да се движи, само рядко се обаждат в полицията. "За съжаление както се разбра при случая със 7-годишния Веско от Курило, хора видели момчето не се обадили, защото решили че това не тяхна работа", коментират издирвачите. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5677 |28.08.2010 Музиканти търсят всенародна подкрепа за пенсии . 1| 4707 |19.08.2010 А. Семерджиев: Потребителите да си търсят правата от EVN . 0| 5533 |25.06.2010 Ал. Цветков: Слагаме таван на цените на такситата! . 0| 5024 |09.06.2010 Погнаха менте такситата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads