Реклама / Ads
25| 4714 |05.02.2023 НОВИНИ

Танковете Leopard-2 и M1 Abrams ще променят хода на войната в Украйна

.
Решението на западната коалиция да предостави на Киев тежки съвременни танкове ще промени коренно ситуацията. Германия ще изпрати танкове Leopard-2, а САЩ - M1 Abrams. Великобритания, Полша и други страни също поеха конкретни ангажименти. По мнението на много експерти това ще доведе до прелом на бойното поле. Но дали е достатъчно за победа във войната?
 

В съвременната война танковете са ключово оръжие при настъпателни операции. С тяхна помощ се пробиват линиите на отбрана на врага и се отвоюват територии. При ефективно използване те обезпечават огнева мощ, защита и внезапност, която обезкуражава врага. Ако са концентрирани в големи групи, те просто помитат врага. Но за да се случи това, първо трябва да се отслаби отбраната на противника и затова те се нуждаят от подкрепата на артилерията. За да се удържат заетите територии - от помощта на пехотата. Историята показва, че само с танкове сражения не се печелят.


Британците първи използват стотици танкове в битката при Камбре през ноември 1917г., за да излязат от задънената ситуация на окопната война. Първоначално те постигат значителни успехи, но скоро повечето машини излизат от строя и позволяват на германците да започнат контранастъпление, пише още "Сега"


Танковете могат да се използват и при отбрана. Именно така британската и френската армии през 1940 г. удържаха натиска на нацистите в Арас, което позволи впоследствие да се евакуират британските войски от Дюнкерк.


Украйна даде ясно да се разбере, че й е нужно оръжие не само за сдържането на потенциално настъпление на Русия през пролетта, но и за да си отвоюва окупираните територии.

 

Как Украйна ще атакува с Leopard-2 и M1 Abrams


Няма смисъл Украйна да разпръсква получените танкове по цялата линия на фронта, която се простира на над 1000 км. За пробив в руската отбрана тя трябва да концентрира силите си на участък от 5 до 20 км. Хамиш де Бретън-Гордън, бивш полковник от Кралския танков полк на британската армия, смята, че количеството танкове наистина е важно за пробива.


Бронетанковата бригада за крупна настъпателна операция обикновено се състои от поне 70 танка. Затова над 100 западни бойни танка ще имат значение. Ако Украйна получи повече, тя може да премине в настъпление на няколко места едновременно, както това стана миналата година - на север и юг.


За общовойскови маневри е необходима и допълнителна подкрепа. Затова Великобритания изпраща не само 14 танка Challenger-2, но и 30 артилерийски самоходни и бронирани машини за транспорт и защита на войските. Новият пакет включва и машини за разминиране и прокарване на мостове. С други думи - основни елементи за всяка настъпателна операция.


САЩ също ще доставят на Украйна над 100 бронетранспортьора Bradley и Stryker, а Германия - 40 бойни машини Marder.


Танковете са предназначени за бързо придвижване по открита местност. Challenger-2, Leopard и M1 Abrams развиват над 40км/ч, което ги прави значително по-бързи от по-голямата част от руските танкове.


За бързо превземане на територии с елемент на внезапност те трябва да избягват градските райони, където техниката е по-уязвима за атаки. Неудачният опит на Русия да обкръжи Киев в началото на войната вече демонстрира как дългите колони бронетехника на пътя са лесна цел за врага.

 

Русия многократно доказва, че в тази война танковете не са всичко

 

Бен Бери, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания и бивш бригаден генерал от британската армия, отбелязва, че Русия значително укрепи отбранителните си позиции с окопи и противотанкови капани през последните месеци.


Освен това западните танкове са с около 20 тона по-тежки от руските модели. Допълнителната броня дава допълнителна защита, но може да ги направи и твърде тежки за преодоляване на наскоро положени или отремонтирани мостове. Много от тези мостове бяха взривени от двете страни с цел забавяне на придвижването на противника.

 


Хамиш де Бретон-Гордън, командващ танков батальон Challenger, смята, че едно от главните преимущества на танковете западно производство е тяхната способност да водят нощни боеве. Приборите за нощно виждане и термографските камери влизат в стандартния комплект. Подобно оборудване имат само най-модерните руски модели като Т-90. Бойните действия през нощта добавят към атаката елемент на изненада и шок за противника.

 

Ще се справи ли Украйна с логистиката

 

Много важно е осигуряването на постоянни доставки на гориво, боеприпаси и резервни части. Логистиката трябва не само да поддържа своя стар арсенал от съветските времена, но и да усвоява постоянно усложняващото се въоръжение от западните доставки. Британските танкове Challenger 2 например не използват стандартните за НАТО калибри боеприпаси като Leopards и Abrams. Те даже вече не се произвеждат и за техния ремонт британската армия трябва да вземат резервни части от по-старите модели. Украинските инженери може би са запознати с ремонта на дизелови двигатели, каквито има в Leopards и Challenger, но американските Abrams работят с по-сложни двигатели с газови турбини, които употребяват около два пъти повече гориво от немските Leopards, обяснява Бен Бари.


Ако Западът изпълни своите обещания, въоръжените сили на Украйна ще получат над 100 танка, но те не са достатъчни. Главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни каза през октомври миналата година, че Украйна се нуждае от 300 танка, 700 пехотни машини и 500 гаубици за планираното през 2023 г. настъпление. Може да се наложи той да действа с половината от необходимото му.


Обучението на украинските военни също изисква време - седмици, ако не и месеци. Не е ясно и кога точно тази техника ще пристигне. САЩ например предупредиха, че техните 31 Abrams може би ще се забавят месеци, даже година.


Украйна също така чака отговора на Запада за искането си за съвременни бойни самолети. Атакуващата армия се нуждае от подкрепа от въздуха.


Западните лидери се надяват, че Украйна ще може да предприеме настъпление още тази пролет. Те смятат, че сега се открива "прозорец", тъй като Русия се опитва да попълни оредялата си армия и да попълни изтощаващия си запас от боеприпаси. В миналото Украйна успяваше да разсее всички съмнения в нейните сили и възможности. Но тя продължава да се нуждае от допълнителната подкрепа на Запада, ако иска да изгони руските войски от своите земи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2952 |29.01.2023 След танковете: Украйна поиска от САЩ и ракети с голям обсег . 12| 3439 |26.01.2023 След танковете Зеленски поиска ракети с голям обсег, артилерия и самолети . 13| 3729 |25.01.2023 Москва за танковете: Това изключително опасно решение извежда конфликта на ново ниво . 10| 3138 |25.01.2023 Шефът на НАТО за танковете: Силно приветствам решението на канцлера Олаф Шолц

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads