Реклама / Ads
0| 2291 |09.05.2024 НОВИНИ

Търговци искат вето върху регулацията на цената на хляба

.
Източник: БГНЕС
Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което участват най-големите вериги за хранителни стоки у нас, призова президента Румен Радев да наложи вето върху промените, с които се налага таван от 15% върху надценката за цената на три вида хляб –бял, „Добруджа“ и типов.
 

„Поправките в ЗДДС бяха приети в рамките на няколко часа, без мотиви, без икономически анализ и предварителна оценка на въздействието, както и без обществено обсъждане със заинтересованите страни и с компетентните държавни органи. Това е в пълно противоречие с принципите на правовата държава и представлява абсолютен произвол от страна на законодателната власт“, се казва в позицията на СМТ.

 

Ето още от мотивите за искането: Всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно, ограничавайки свободната стопанска инициатива, гарантирана от Конституцията на Република България. Ограничаването на свободното ценообразуване неминуемо ще доведе до изкривяване на конкуренцията при предлагането на хляб, от което ще пострада крайният потребител.

 

В писмото до президентската институция се цитира и категоричната позиция на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), изразена по подобен казус. Според КЗК целта на подобна регулация е осигуряването на ниски цени на стоките, но ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Също така, според становището на КЗК, определянето на максимална надценка може да доведе до неблагоприятни последици като дефицит на стоки или продажба на по-евтини, но и по-некачествени продукти, които в крайна сметка могат да бъдат вредни за здравето на хората.

Според СМТ приетата мярка е в разрез с ефективната конкуренция и уврежда интересите на потребителя. Само част от негативните ефекти от промяната ще са: ограничения в предлагането на засегнатите групи стоки, повишена потребителска инфлация, преориентиране към вносни стоки на по-ниски цени, намаляване на инвестициите и ограничаване ръста на доходите в сектор „търговия на дребно”.

 

От СМТ припомняме още, че подобни мерки в други държави от Европейския съюз не са дали желаните резултати, а Европейската комисия е реагирала остро срещу такива регулации, включително с образуване на производство за ограничаване на пазара срещу една от държавите /Гърция/.

 

Регулацията на надценката за цената на хляба беше предложена по време на второ четене на промените в Закон за данъците върху доходите на физическите лица преди празниците. Тогава Депутатите от бюджетната комисия приеха удължаване на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното до края на годината. Предложено освен това беше надценката за хляба да бъде не повече от 15 процента в магазинната мрежа. Предложението е направено от депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ). Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че срокът с нулевата ставка за брашно и хляб изтича на 30 юни, но тъй като не е сигурно, че дотогава ще може да се оформи следващият парламент, са решили да предложат през преходни и заключителни разпоредби удължаване на срока до края на годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2400 |09.05.2024 Известен ирански режисьор е осъден на удари с камшик и осем години затвор . 3| 2453 |09.05.2024 Радев връща Закона за хазарта заради абсурдни текстове? . 11| 2779 |09.05.2024 Пловдивският кмет: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив . 2| 4161 |09.05.2024 Холандската полиция насилствено прекрати седящата стачка в Амстердамския университет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads