Реклама / Ads
15| 3027 |28.04.2023 НОВИНИ

Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал/видео/

.
Теодор Ушев
Теодор Ушев е отказал да приеме специалната награда на журито ”Сребърен свети Георги” на 45-ия Московски кинофестивал за филма ”Ф 1.618”. Това беше съобщено във фейсбук страницата на филма. Световноизвестният български аниматор и режисьор отказва статуетката от града, в който ”се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци”.
 

След като разбира, че филмът му ще бъде награден, Теодор Ушев изпраща до фестивала своето видеообръщение, от което става ясно, че няма да вземе приза. Не е ясно дали обръщението му е излъчено тази вечер в залата, в която е церемонията.


Ето и видеообръщението на Ушев:

Добър вечер! Здравейте, приятели!
Благодаря за това признание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.
В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).
При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.
Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.
Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!
Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!
Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.
Не се предавайте!
Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.
И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец.

Искам да завърша на български: Правете филми, не война!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3366 |24.04.2023 Теодор Ушев в Москва: Войната убива изкуството ви! Моля ви, трябва да направим нещо . 6| 2926 |21.04.2023 Румъния се отказа от забраната на вноса на зърно от Украйна . 5| 2601 |18.04.2023 Писателката Теодора Димова: Втора военна Пасха . 11| 3098 |11.04.2023 Георг Георгиев скочи на Бориславова за отказа от депутатското място, това е пример за "правната посредственост"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads