Реклама / Ads
0| 3128 |28.04.2022 НОВИНИ

The Guardian: Повратната точка на войната в Украйна ще настъпи май месец

.
Източник: БГНЕС
Повратната точка на войната в Украйна ще настъпи следващия месец, след като последната вълна от западни оръжия пристигне в страната, включително американски гаубици, както и германски, и британски зенитни оръдия. Сега въоръжените сили на Украйна „не са достатъчно подготвени“ за контраатаки и връщане на окупираните им територии. Това пише британското издание The Guardian.
 

Изданието констатира, че войната в Украйна е в застой. Руската офанзива в Донбас не е напълно успешна и тепърва започва да се развива без никакви признаци за голям пробив. Неуспехите на руските войски на изток журналистите приписват на неблагоприятното време в региона, силната съпротива на въоръжените сили на Украйна, както и на проблемите на руското командване и управление.

 

В същото време украинските сили все още не са в състояние да започнат мащабна контраофанзива и чакат оръжия от Запада. Но ако военната помощ не е достатъчна за промяна на военния баланс, „ще възникне въпросът какви други задължения са готови да поемат САЩ, Великобритания и другите членове на НАТО“.

 

Вестникът също така смята, че ядрените заплахи на Путин имат за цел да сплашат, но остава непреодолим риск руският президент да ескалира допълнително, ако се почувства застрашен.

 

По-рано беше съобщено, че Германия е одобрила доставката на тежки оръжия за Украйна за защита на фона на пълномащабна руска инвазия. Това решение беше предшествано от едночасов дебат.

 

Ден преди това ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба обяви прехода на въоръжените сили на Украйна към оръжия на НАТО. Украйна навлезе в качествена, принципно нова фаза, за която никой дори не мечтаеше, каза дипломатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3195 |12.04.2022 The Guardian: Русия изпозлва контрабандни оръжия от Ирак срещу Украйна . 0| 9625 |08.04.2022 Игор Федик за Фрог: ”Руският свят” привърши ракетите «Калибър» и «Искандер», ужаси Краматорск с неточните «Точка-У» . 0| 3606 |30.03.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: Под фустата на пропагандата наднича лъжата като друга гледна точка . 0| 3442 |21.03.2022 The Guardian: „Ще освободя България от корупция”: Кирил Петков говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads