Реклама / Ads
0| 3195 |12.04.2022 НОВИНИ

The Guardian: Русия изпозлва контрабандни оръжия от Ирак срещу Украйна

.
Източник: БГНЕС
Русия получава боеприпаси и военна техника, доставени от Ирак, за военните си действия в Украйна с помощта на ирански мрежи за контрабанда на оръжие, твърдят членове на иракски войски и регионални разузнавателни служби, запознати с процеса. Това пише The Guardian.
 

Съобщава се, че произведените в Бразилия РПГ и противотанкови ракети, както и произведените в Бразилия реактивни системи за залпов огън, са били изпратени в Русия от Ирак.

 

Произведена в Иран ракетна система Бавар-373, подобна на руската С-300, също е дарена на Москва от властите в Техеран, разкрива източник, помогнал за организирането на транспорта.

 

Използването на подземния свят за трафик на оръжия би сигнализирало за драматична промяна в руската стратегия, тъй като Москва е принудена да се опре на Иран, своя военен съюзник в Сирия, след новите санкции, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.

 

РПГ и противотанкови ракети, които са притежание на Хашд аш-Шааби, най-мощната шиитска групировка, са докарани до Иран през граничния пункт Саламджа на 26 март, където са приети от иранските военни и транспортирани в Русия през морето, твърди командирът на групата, която контролира преминаването.

 

Според източника на 1 април Хашд ал-Шааби също демонтира и изпраща на части от Иран две самоходни ракетни системи със залпов изстрел Астрос-2 (бразилско производство), известни в Ирак като лицензирана версия на Саджил-60.

 

Три товарни кораба, способни да превозват такъв товар - два под руски флаг и един под ирански флаг, прекосяват Каспийско море от иранското пристанище Бандар Анзали до Астрахан, пише още The Guardian.

 

„Това, от което руснаците се нуждаят в Украйна в момента, са ракети. Те изискват умения за транспортиране, тъй като са крехки и експлозивни.“, заяви Йорук Ишик, който в момента е в Истанбул, експерт по морски въпроси. „Това също не е вид дейност, която би била уловена от сателит, тъй като те могат да бъдат транспортирани в големи кутии и обикновени контейнери за доставка.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5022 |12.04.2022 Арестуваха бившия „сив кардинал“ на Путин - Сурков. Готви ли се „дворцов преврат“ в Русия? . 0| 3184 |12.04.2022 Украинският разузнавач №1: Русия готви терористични атаки на своя територия, ще ги припише на Украйна . 0| 3821 |12.04.2022 Кремъл предупреди Запада: Русия не може да бъде изолирана или спряна . 0| 9607 |12.04.2022 Кирил Кадийски пред Фрог: Русия е страна на гении и малоумници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads