Реклама / Ads
0| 2973 |16.06.2022 НОВИНИ

The Insider: Чечения изпраща мъже насила да се бият в Украйна

.
Източник: БГНЕС
В Чечения мъжете са изпращани насила да се бият в Украйна. Силите за сигурност ги заплашват с наказателни дела, пише The Insider, позовавайки се на адвокати и правозащитници, и семействата на чеченци, изпратени на война.
 

Правозащитната асоциация „Вайфонд" твърди, че от началото на войната са получили десетки оплаквания от Чечения за опити за изпращане на мъже в Украйна. „Дори ни е трудно да изчислим точния брой кандидати. Мнозина са толкова уплашени, че веднага след като получат отговор, изтриват кореспонденцията си и акаунта си. След като преминават през унижение и изтезания, хората са много уплашени . Други пишат от таен чат в Telegram, където съобщенията се изтриват....“, разказва източникът на изданието.

 

В началото на инвазията в Украйна в Грозни се е провел митинг, на който са били присъствали държавни служители от цялата република. Хората се страхували, че оттам веднага ще бъдат изпратени на фронта, но са били записани само в резерва. Дори девет дни преди началото на войната са изпратени писма до администрациите на селските селища в Чечения от ръководителите на области с искане да бъде „осигурен" по един резервист от селото за тренировъчен лагер.

 

Опозиционният чеченски блогър Хасан Халитов разкри пред изданието, че местните сили за сигурност са отвлекли и изпратили брат му в Украйна.

 

Ибрагим Янгулбаев, говорител на чеченското опозиционно движение 1ADAT, заяви, че „на полицейските началници във всеки район е наредено да събират доброволци по всякакъв начин“. „Всички имат списък с „екстремисти“ – хора, които не симпатизират на местната власт. Извикват ги на разговор и ги заплашват с наказателно дело, ако откажат. На някои им се предлагат пари за отиване на фронта без писмено споразумение.

 

Друг чеченски опозиционен блогър Ислам Белокиев, който се бори на страната на Украйна, сподели, че е запознат с образуването на наказателни дела срещу тези, които отказват да се бият. "Насилват, изнудват, отвличат роднини. Ако човек откаже да отиде в Украйна, те започват да заплашват майките и сестрите им. Казват, че ще бъдат отведени, че ще им бъдат подложени наркотици и оръжие, ще бъдат обявени Ислямски терористи, те ще бъдат обвинени, че са пътували до Сирия, до ИДИЛ“, разкрива той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3056 |16.06.2022 Западът изпраща още оръжия на Украйна . 0| 14016 |10.06.2022 Примката се затяга: Орбан подкрепи Украйна, Франция изпраща оръдия, Япония спря тежката техника за РФ . 0| 7086 |09.06.2022 Стенограма от МС: След скандал Петков изпраща министрите от ИТН с „приятен ден“ . 0| 3262 |05.06.2022 Испания изпраща на Украйна ракети и танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads