Реклама / Ads
3| 4103 |28.05.2021 НОВИНИ

Тонове грешки, натрупани с години от предишни управления, открива служебният екоминистър

.
Асен Личев Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Проверки за финансови злоупотреби ще има и в Министерството на околната среда и водите. Тонове грешки, натрупани с години от предишни управления открива служебният екоминистър Асен Личев.
 

„Големите грешки са, че основни политически документи не са придвижени. Както и плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения“, каза Личев пред Bulgaria ON AIR. По думите му документите се движат с между 8 и 16 месеца закъснение.

 

„Заварих липса на функцията на министерството да създава и управлява политики за управление за опазване на околната среда. Това е основна грешка. Втората грешка, която видях - държавни служители по един или друг начин са съучаствали при създаването на схеми за усвояване на пари“, допълни министърът.

 

От думите му стана ясно, че от МОСВ подготвят забрана за внос на отпадъци от Турция и страни, които са извън ЕС.

 

„Колегите да подготвят заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия. И транзитът на отпадъци на територията на България, с изключение на този между Гърция и Румъния, защото те са членки. И да се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа“, поясни служебният министър.

 

Първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

 

„На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание“, подчерта Личев.

 

Един от големите проблеми в страната са завишените норми на прахови частици, които ни класират сред страните с най-много смъртни случаи вследствие на тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2846 |13.04.2021 Хиляди тонове вода от Фукушима ще се излеят в океана . 12| 4057 |30.03.2021 Глобиха фирмата, изляла тонове бетон върху дървета край ”Хемус” . 10| 3298 |29.01.2021 Тонове скали затвориха пътя през Искърското дефиле . 24| 9049 |26.09.2020 Цветозар Томов: Със съдействието на БНТ ще научим кои са греховете на Христо Иванов, натрупани през вековете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads