Реклама / Ads
13| 4185 |07.06.2024 НОВИНИ

Топящото се население на Русия се превръща в проблем пред Путин и кликата му

.
Москва
Най-малко 150 хил. руснаци са загинали на бойното поле, сочат западни оценки. Близо един милион души са избягали от страната след началото на войната. Раждаемостта е на най-ниското си ниво от над две десетилетия с по-голям от средния спад на родените бебета в някои области, които са най-близо до военните действия. И това се явява голямо предизвикателство пред Владимир Путин. Населението на Русия намалява от години, а войната в Украйна влошава проблема, пише Wall Street Journal.
 

Руският президент определи повишаването на раждаемостта за национален приоритет. Той обяви 2024 за годината на семейството и въведе субсидии за семействата с три или повече деца. Путин обещава да вложи 157 млрд. долара в мерки за подкрепа на семействата и децата през идните шест години.


Най-голямата единична подкрепа за населението на Русия през последните години дойде от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., което добави около 2,4 млн. жители. Русия не е включила украинските територии, които завзе във войната, в последните си преброявания на населението.


Основните причини за ниската раждаемост датират от спадовете на раждаемостта по време на Втората световна война и разпадането на Съветския съюз през 90-те години на миналия век, отбелязва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Правителството имаше известен успех в миналото с програми за повишаване на раждаемостта, допълва той.


Днес Русия има около 146 млн. души население по официална статистика и заема девето място в света между Бангладеш и Мексико, сочат данни на ООН. Тя все още е много по-голяма от Украйна, чието население преди войната беше около 44 млн. и страната е изправена пред много от същите демографски предизвикателства.


За разлика от много западни страни Русия не е привлякла голям брой имигранти, който да е достатъчен за компенсирането на застаряващото ѝ население и спадащата раждаемост, казват демографи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2491 |07.06.2024 Два месеца след частичната му легализация: Германия обръща палачинката, затяга правилата за канабиса . 0| 2444 |07.06.2024 Климатичните промени засилват бедността, горещините убиват 1 млрд. души . 1| 2599 |07.06.2024 Студентските такси скачат . 6| 4802 |07.06.2024 Нова Карибска криза!? Руска подводница и кораби на учение край Хавана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads