Реклама / Ads
10| 4859 |18.06.2014 НОВИНИ

Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Болниците ни фалират след изборите

.
Д-р Тотко Найденов, който е главен редактор на в. "Български лекар" и създател на Деня на българския лекар, Чилови дни, Деня на Спасението (официализиран от МС), изрази опасението си пред Фрог нюз, че след изборите здравеопазването ще загине.
 

 

„Явно предсрочните парламентарни избори ще бъдат само след 100 дни. Сиреч - на това НС му остават не повече от 6 седмици работа. Което значи, ако има кворум, не повече от 15-16 работни дни. В същото време Касата вече е с половин млрд. лв. дефицит! Тя дължи 400 млн. лв. на болниците и 100 млн. лв. за лекарства. Самите болници са с други 400 млн. лв. висящи задължения. Как работят - един Господ знае; вероятно - само на честна дума. И благодарение стоицизма на все по-мизерно заплащаните лекари, които отдавна са загубили мотивация да работят качествено и да са мили с пациентите. Няма никакво технологично време управителката на НЗОК да изготви Проектозакон за коригиране на Закона за бюджета й, защото той трябва да бъде: съгласуван и одобрен от здравния министър; после - внесен в Надзорния съвет; оттам - внесен в МС; поставен на обществено обсъждане в 14-дневен срок; да мине на 2 четения през Здравната комисия и през пленарната зала на НС; публикуван в ДС и чак 3 дни след обнародването му там - да влезе в сила”, посочва медикът. 

 

Абсолютно сигурно е, че технологично време за тези последователни действия просто няма и кризата в Касата е неизбежна, аргументирано алармираха от Центъра за защита правата в здравеопазването, но тези гласове се чуваха от пролетта насам от различни организации. Как НЗОК ще покрива задълженията си към болниците и, още по-важно - как те ще се справят с работата си, ще лекуват хората и ще се разплащат с персонала си, остава една от неизброимите загадки в държавата, наричана за краткост Абсурдистан. После да не се чудим, защо 500 лекари я напускат и отиват да лекуват хората в други държави, които наричаме "бели", каза още Найденов.

 

Едва завърнал се от Вашингтон (никой от все по-покорните журналисти не го попита какво е правил там цяла седмица и по чия покана и на чии разноски е отишъл), бившият ни Премиер-Слънце (който отново се опитва да яхне същата тази разкапала се обрулена от всички, най-вече - от него самия, държава), ядосано заяви, че "Касата е надолу с 500 млн. лв". И отново никой от от тях не му припомни, че лично той, заедно с баш-финансиста Дянков, я ограби с 2 млрд. лв. А съгласно Закона за здравето парите, събирани от здравните вноски, т. е. - за здраве, могат да се харчат само за него, не за магистрали или пенсии, подчертава д-р Найденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5511 |17.06.2014 БСП: Остро възразяваме срещу подпалването на знамето пред президентството . 29| 5836 |17.06.2014 Гайди и полицейски кордон преди КСНС . 6| 4968 |17.06.2014 Оставката става ясна след дата за предсрочни избори . 17| 4943 |16.06.2014 БСП се събра преди заседанието при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads