Реклама / Ads
2| 2176 |27.09.2024 НОВИНИ

Тръмп и Зеленски ще се срещнат в Ню Йорк след неочакван обрат

.
Доналд Тръмп се съгласи на среща в последния момент с украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че многократно го критикуваше по време на предизборната кампания в САЩ, съобщава Би Би Си.
 

Кандидатът за президент на Републиканската партия обяви на пресконференция, че Зеленски ще посети Тръмп Тауър в Ню Йорк на 27 септември. Срещата се планира само дни след като Тръмп разкритикува Зеленски за отказа му да „сключи сделка“ с Москва. Въпреки първоначалната малка вероятност за такава среща, Тръмп изглежда е променил мнението си.

 

При обявяването на срещата с украинския лидер, Тръмп повтори, че може „доста бързо“ да посредничи за сключване на сделка между Владимир Путин и Зеленски, но не разкри конкретни детайли на своя план. Когато беше попитан дали Украйна трябва да отстъпи територия на Русия като част от потенциално мирно споразумение, Тръмп избягна да даде ясен отговор.

 

„Срамно е това, което се случва в Украйна – толкова много жертви, толкова много разрушения. Това е ужасно“, заяви той пред репортери в Ню Йорк на 26 септември.

 

Зеленски, от своя страна, заяви пред списание „Ню Йоркър“, че Тръмп „всъщност не знае как да спре войната“.

 

На 26 септември Зеленски проведе срещи с Джо Байдън и Камала Харис в Белия дом, където обсъдиха „плана за победа“ на Украйна и оказването на допълнителен натиск върху Русия за дипломатическо прекратяване на войната. В същия ден Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 7,9 млрд. долара.

 

По време на визитата на Зеленски в САЩ, атаките в Украйна продължиха, като на 26 септември руски дрон нападна пристанищния град Измаил на река Дунав, убивайки трима души и ранявайки 14 други, включително деца. Румънското министерство на отбраната съобщи, че един от руските дронове може да е пресякъл румънската граница – страна-членка на НАТО – за кратък период.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2313 |27.09.2024 Австралия и Великобритания обединяват усилия за нов клас ядрени подводници . 5| 2186 |27.09.2024 Доц. Ташев: Бездействието на Скопие тласка страната към проекта "Сръбски свят" . 1| 2150 |27.09.2024 Шигеру Ишиба поема властта в Япония: Новият лидер на ЛДП заменя премиера Кишида . 1| 2545 |27.09.2024 Роботи завладяват енергийната борса: 50% от сделките вече се автоматизират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads