Реклама / Ads
17| 3722 |28.12.2020 НОВИНИ

До три месеца започва национално проучване на придобития имунитет след ваксинирането

.
До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането срещу Covid-19. Това обявиха в Пловдив главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ректорът на медицинския университет в града проф. Марияна Мурджева , която е и член на Националния ваксинационен щаб.
 

Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи.

Според доц. Кунчев проучването е важно, защото ще се установи каква е ефективността на ваксините: "Затова какъв имунитет изгражда, колко напрегнат е той и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хората - и по възрастов признак, и като пол, и евентуално като професионални ангажименти. Еднакво ли действа при хора здрави и хора с хронични заболявания".

 

Участниците в проучването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, поясни проф. Мурджева: "Изследването на имунния отговор след ваксинация всъщност означава да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните специфични клетки, които могат да унищожат вируса".

 

Относно проследяването на нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19 Ангел Кунчев обяви, че сигнали могат да се подават в Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Засега ваксината показва много добър профил на безопасност, подчерта той, като допълни по БНР: "Днес започва да работи и модулът за база данни за ваксинираните лица към портала за Covid-19, където от утре ще започнем да получаваме реалната бройка на всички обхванати, разбира се, с първа доза. Това е много важно да се знае. За нас завършена имунизация е тази, която е направена с двете дози".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5750 |25.12.2020 Грандиозно: Започва преобразяване на Колизеума в Рим . 24| 4149 |21.12.2020 Лъчезар Борисов: Оттук-нататък започваме да градим бъдещето на България . 13| 3294 |20.12.2020 Доц. Кунчев: Ваксината идва у нас в навечерието на Коледа. Започваме имунизация на 27 декември . 10| 3050 |17.12.2020 На 27-и декември започва ваксинацията на всички граждани в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads